Laga oxfilé med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng är perfekt till fest. Det saftiga köttet och den krämiga gratängen passar utmärkt med rödvinssås. Enkel men lyxig festmat till många gäster. Här är bästa receptet!
Oxfilé potatisgratäng nyår
Perfekt nyårsmiddag med oxfilé och potatisgratäng – en garanterad succé. Festmat som alla gillar och som är enkel att lyckas med, servera gärna ihop med rödvinssås eller bearnaisesås om du föredrar det.
Piffa med grön sallad
Tallrikarna blir extra vackra om du serverar en krispigt grön sallad till köttet och potatisgratängen. Färsk babyspenat och körsbärstomater med lite olivolja och pressad citron på är fantastiskt gott som tillbehör.
Läs också: Bästa maten till nyår – Lands godaste recept
Oxfiléns innertemperatur
Använd alltid stektermometer för bästa resultat. Köttet är färdigt då det nått en innertemperatur på 55-70 grader:
Medium / medium rare: 55-60 grader
Medium / välstekt: 58-68 grader
Välstekt / well-done: 70 grader
Läs också: Så tillagar du slottsstek
Oxfilé med potatisgratäng
Ingredienser 4-6 personer
- Potatisgratäng:
- 600 g potatis
- 1 gul lök
- 3,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1-2 klyftor vitlök
- salt, peppar
- 1-2 dl riven ost
- Rödvinssås:
- 4 dl rödvin
- 2 dl portvin
- 2,5 dl kycklingbuljong
- salt och peppar
- Oxfilé:
- 600 g oxfilé, gärna svensk
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
Gör så här
- Potatisgratäng: Värm ugnen till 150 grader.
- Blanda grädde och mjölk i en stor bytta med hackad eller riven vitlök. Krydda med salt och peppar.
- Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor. Använd gärna mandolin.
- Lägg ett lager potatis i botten av en ugnsfast form och strö på lök. Häll över några skedar av gräddblandningen. Fortsätt lager på lager tills ingredienserna tar slut. Strö över osten.
- Täck med folie och grädda i två timmar. Potatisgratängen är färdig när potatisen mjuknat. Ta bort folien och grädda i ytterligare 15 minuter på högre värme för en härligt gratinerad yta.
- Rödvinssås: Koka rödvinssåsen. Häll rödvin och portvin i en kastrull och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt hönsbuljongen och låt koka upp. Reducera åter till hälften så att konsistensen tjocknar. Krydda med salt och peppar och håll tempererad till servering.
- Oxfilé i ugn: Låt oxfilén ligga framme och få rumstemperatur innan tillagning. Gnid in hela köttstycket i olivolja, salt och peppar.
- Hetta upp en ugnsfast stekpanna med tjock botten och stek köttet snabbt på hög värme runt om tills det fått en fin stekyta.
- Stick en stektermometer i köttets tjockaste del. Ställ in pannan i ugnen och ugnsstek i cirka 15-20 minuter tills innertemperaturen nått 55-70 grader, beroende på hur välstekt du vill ha oxfilén.
- Ta ut oxfilén och låt vila i 10 min. Skär sedan i skivor och servera tillsammans med potatisgratäng och rödvinssås.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.