Recept 29 oktober 2018
Lakritslax med fänkål
En rätt med spännande smaker av fänkål och lakrits i både lax och majonnäs.
Lite lakrits på laxen? Förr användes lakrits nästan bara i godis, sedan i desserter och nu testar allt fler att smaksätta maten med den. De största entusiasterna kallar lakritsroten för kökets svarta guld.
Läs också: 5 hälsoskäl att njuta av lakrits
Lakritslax med fänkål
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- cirka 500 g lax (4 portionsbitar)
- ½ msk stötta fänkålsfrön
- ½ msk mald lakritsrot
- salt, peppar
- 2 msk olivolja + olja till formen
- ½ lime, pressad saft
- Tillbehör
- 1 fänkålsstånd
- 10 cm purjolök
- smör
- 1 msk honung
- salt, peppar
- majonnäs
- lakritspulver
Gör så här:
- Värm ugnen till 150 grader.
- Blanda stötta fänkålsfrön och mald lakritsrot.
- Smörj en liten ugnsform med lite olja och lägg ner laxen.
- Gnid in laxen med kryddorna. Salta och peppra den lätt.
- Ringa över olivolja och pressa över limesaften.
- Ställ in formen mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Laxen är färdig när den är lite mjuk och rosa inuti.
- Dela under tiden fänkålsståndet på mitten och strimla det grovt. Strimla även purjolöken.
- Smörstek fänkål och purjo tills de mjuknar. Tillsätt honung och smaka av med lite salt och peppar.
- Lägg upp majonnäs i en skål och dofta över lakritspulver. Servera med laxen.