Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 oktober 2018

Lakritslax med fänkål

En rätt med spännande smaker av fänkål och lakrits i både lax och majonnäs.

 Lakrits gör sig lustigt nog bra på laxen.
Lakrits gör sig lustigt nog bra på laxen. FOTO: Istock

Lite lakrits på laxen? Förr användes lakrits nästan bara i godis, sedan i desserter och nu testar allt fler att smaksätta maten med den. De största entusiasterna kallar lakritsroten för kökets svarta guld.

Läs också: 5 hälsoskäl att njuta av lakrits

Lakritslax med fänkål

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • cirka 500 g lax (4 portionsbitar)
  • ½ msk stötta fänkålsfrön
  • ½ msk mald lakritsrot
  • salt, peppar
  • 2 msk olivolja + olja till formen
  • ½ lime, pressad saft
  • Tillbehör
  • 1 fänkålsstånd
  • 10 cm purjolök
  • smör
  • 1 msk honung
  • salt, peppar
  • majonnäs
  • lakritspulver

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda stötta fänkålsfrön och mald lakritsrot.
  3. Smörj en liten ugnsform med lite olja och lägg ner laxen.
  4. Gnid in laxen med kryddorna. Salta och peppra den lätt.
  5. Ringa över olivolja och pressa över limesaften.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Laxen är färdig när den är lite mjuk och rosa inuti.
  7. Dela under tiden fänkålsståndet på mitten och strimla det grovt. Strimla även purjolöken.
  8. Smörstek fänkål och purjo tills de mjuknar. Tillsätt honung och smaka av med lite salt och peppar.
  9. Lägg upp majonnäs i en skål och dofta över lakritspulver. Servera med laxen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen