Landredaktionen tipsar: Här är våra bästa panik-recept
Tiden räcker inte alltid till för att stå och pyssla i köket, speciellt inte kring jul. Här delar vi på Landredaktionen med oss av några enkla och snabba recept på julgodis och annat gott.
1. Falska mozartkulor
Du behöver:
Ett paket mandelmassa
Hasselnötter
Kakao
Gör så här:
Ta ett paket mandelmassa. Rulla små bollar och stoppa in en hasselnöt i bollarna. Rulla bollarna i kakao. Klart! Om du vill kan du pynta dem som på bilden.
2. Lillsyrrans polkaknäck
Superenkelt julgodis som friskar upp när man är mätt efter julmaten, men ändå är sugen på något att tugga på.
Du behöver:
200 gram mörk choklad
200 gram ljus choklad
Ca 2 dl krossade polkagriskarameller
Läs också: Sött & lyxigt med härliga honungsrecept
Gör så här:
Smält mörk choklad i vattenbad. Sprid ut på bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
Smält ljus choklad i vattenbad och sprid ut över den mörka chokladen. Strö de krossade karamellerna över och låt stelna. Bryt eller skär i bitar.
3. Smaksatt julhonung
Du behöver:
Cirka två dl honung
Bitar av till exempel kanel, ingefära eller citrusskal
Några droppar eterisk olja (frivilligt)
Läs också: Toppengott nötbräck med frö och honung
Gör så här:
Smält ungefär 2 dl honung i ett vattenbad på spisen och smaksätt efter eget tycke. Man kan till exempel lägga i kanelbitar, ingefära, stjärnanis eller skal av citrus. Låt honungen dra åt sig smakerna ett tag innan du använder den i te, ringlar över glass eller smaksätter fruktsalladen med.
Honungen kan också smaksättas med några droppar eterisk olja (bergamott är en höjdare) eller en skvätt whiskey.
4. Ischoklad med kaffesmak
Du behöver (till cirka 50 st):
250 g blockchoklad (mörk eller ljus)
125 g kokosfett
1/2-1 tesked malet snabbkaffepulver
Ischokladformar
Gör så här:
Smält chokladen och kokosfettet i ett vattenbad. Det går också att smälta blandningen på låg värme direkt i en kastrull på spisen eller i mikron. Blanda i kaffepulvret.
Häll upp i formar, ställ kallt och låt stelna. Klart!
5. Mandelchoklad
Du behöver (för 30 st):
200 g mörk choklad
150 g mandelbiskvier
1 msk honung
Gör så här:
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad på spisen. Grovhacka mandelbiskvierna, rör ner dem tillsammans med honungen i chokladen. Eftersom chokladen stelnar fort måste du vara snabb!
Lägg små bollar eller högar på bakplåtspapper eller i små formar och låt stelna i kylskåp. Klart!
Tips: Du kan smaksätta bollarna med rivet citrusskal eller toppa med till exempel tranbär.