Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 20 december 2016

Landredaktionen tipsar: Här är våra bästa panik-recept

Tiden räcker inte alltid till för att stå och pyssla i köket, speciellt inte kring jul. Här delar vi på Landredaktionen med oss av några enkla och snabba recept på julgodis och annat gott.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Falska mozartkulor

mozartkulor-2

Du behöver: 

Ett paket mandelmassa
Hasselnötter
Kakao

Gör så här:

Ta ett paket mandelmassa. Rulla små bollar och stoppa in en hasselnöt i bollarna. Rulla bollarna i kakao. Klart! Om du vill kan du pynta dem som på bilden.

2. Lillsyrrans polkaknäck

polkabrack

Superenkelt julgodis som friskar upp när man är mätt efter julmaten, men ändå är sugen på något att tugga på.

Du behöver: 

200 gram mörk choklad
200 gram ljus choklad
Ca 2 dl krossade polkagriskarameller

Gör så här:

Smält mörk choklad i vattenbad. Sprid ut på bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.

Smält ljus choklad i vattenbad och sprid ut över den mörka chokladen. Strö de krossade karamellerna över och låt stelna. Bryt eller skär i bitar.

3. Smaksatt julhonung

honung-smaksatt

Du behöver:

Cirka två dl honung
Bitar av till exempel kanel, ingefära eller citrusskal
Några droppar eterisk olja (frivilligt)

Gör så här:

Smält ungefär 2 dl honung i ett vattenbad på spisen och smaksätt efter eget tycke. Man kan till exempel lägga i kanelbitar, ingefära, stjärnanis eller skal av citrus. Låt honungen dra åt sig smakerna ett tag innan du använder den i te, ringlar över glass eller smaksätter fruktsalladen med.

Honungen kan också smaksättas med några droppar eterisk olja (bergamott är en höjdare) eller en skvätt whiskey.

4. Ischoklad med kaffesmak

ischoklad

Du behöver (till cirka 50 st):

250 g blockchoklad (mörk eller ljus)
125 g kokosfett
1/2-1 tesked malet snabbkaffepulver
Ischokladformar

Gör så här:

Smält chokladen och kokosfettet i ett vattenbad. Det går också att smälta blandningen på låg värme direkt i en kastrull på spisen eller i mikron. Blanda i kaffepulvret.

Häll upp i formar, ställ kallt och låt stelna. Klart!

5. Mandelchoklad

mandelchoklad

Du behöver (för 30 st): 

200 g mörk choklad
150 g mandelbiskvier
1 msk honung

Gör så här:

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad på spisen. Grovhacka mandelbiskvierna, rör ner dem tillsammans med honungen i chokladen. Eftersom chokladen stelnar fort måste du vara snabb!

Lägg små bollar eller högar på bakplåtspapper eller i små formar och låt stelna i kylskåp. Klart!

Tips: Du kan smaksätta bollarna med rivet citrusskal eller toppa med till exempel tranbär.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen