Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 augusti

Långbakat vildsvinsytterlår i örtolja

Mört och smakrikt. Då blir ytterlår av vildsvin enligt Katarina Ekeströms häriga recept.

 Efter många timmars tillagning på låg temperatur och ett dygns marinering är ytterlåret mört och smakrikt.
Efter många timmars tillagning på låg temperatur och ett dygns marinering är ytterlåret mört och smakrikt. FOTO: Katarina Ekeström

Vildsvinskött har en mild och neutral smak. Den lätt syrliga, lite metalliska tonen som ofta går under benämningen ”viltsmak” är inte särskilt påtaglig.

70 grader

Ofta rekommenderas en innertemperatur på 70 grader för vildsvinskött, men är köttet omhändertaget på rätt sätt och trikintestat kan graderna minskas. Hög innertemperatur riskerar annars ett torrt resultat.

Rekommendationen beror på en liten risk för mikrober och parasiter, men det finns andra vägar. Hela köttbitar som exempelvis en stek eller kotlettrad kan stekas noga runtom och sedan läggas i ugn på 120 grader för att nå en innertemperatur på 65 grader. Eventuella bakterier finns på köttets yta och försvinner när det bryns i panna.

OBS! Undantaget är vildsvinsfärs som alltid ska hettas upp till 70 grader rakt igenom.

 Innan den långa tillagningen formas köttet genom att viras in som en smällkaramell i ugnsfolie.
Innan den långa tillagningen formas köttet genom att viras in som en smällkaramell i ugnsfolie. FOTO: Katarina Ekeström

Läs också: Laga saftiga lammfärsbiffar

Långbakat vildsvinsytterlår i örtolja

Skriv ut

Ingredienser (4–6 personer)

  • 800 g ytterlår från vildsvin
  • Örtolja
  • 2 ½ dl raps- eller olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Örtkryddor, exempelvis timjan och rosmarin
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Lägg köttet på en generös bit folie och rulla in det som en smällkaramell. Placera i ugn på 75–80 grader. Låt ligga 12 timmar. Ett alternativ är att tillaga det vacuumpackat i med sousvidemetoden.
  2. Ta köttet från värmen och lägg i en plastpåse med oljan, skivad vitlök och kryddor, färska eller torkade och salt. Förslut påsen och låt ligga i kyl två dygn. Se till att oljan täcker köttet.
  3. Servera köttet i tunna skivor exempelvis till potatissallad eller på en grillad brödbit.

Recept: Katarina Ekström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen