Långbakat vildsvinsytterlår i örtolja
Mört och smakrikt. Då blir ytterlår av vildsvin enligt Katarina Ekeströms häriga recept.
Vildsvinskött har en mild och neutral smak. Den lätt syrliga, lite metalliska tonen som ofta går under benämningen ”viltsmak” är inte särskilt påtaglig.
70 grader
Ofta rekommenderas en innertemperatur på 70 grader för vildsvinskött, men är köttet omhändertaget på rätt sätt och trikintestat kan graderna minskas. Hög innertemperatur riskerar annars ett torrt resultat.
Rekommendationen beror på en liten risk för mikrober och parasiter, men det finns andra vägar. Hela köttbitar som exempelvis en stek eller kotlettrad kan stekas noga runtom och sedan läggas i ugn på 120 grader för att nå en innertemperatur på 65 grader. Eventuella bakterier finns på köttets yta och försvinner när det bryns i panna.
OBS! Undantaget är vildsvinsfärs som alltid ska hettas upp till 70 grader rakt igenom.
Läs också: Laga saftiga lammfärsbiffar
Långbakat vildsvinsytterlår i örtolja
Ingredienser (4–6 personer)
- 800 g ytterlår från vildsvin
- Örtolja
- 2 ½ dl raps- eller olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- Örtkryddor, exempelvis timjan och rosmarin
- Flingsalt
Gör så här
- Lägg köttet på en generös bit folie och rulla in det som en smällkaramell. Placera i ugn på 75–80 grader. Låt ligga 12 timmar. Ett alternativ är att tillaga det vacuumpackat i med sousvidemetoden.
- Ta köttet från värmen och lägg i en plastpåse med oljan, skivad vitlök och kryddor, färska eller torkade och salt. Förslut påsen och låt ligga i kyl två dygn. Se till att oljan täcker köttet.
- Servera köttet i tunna skivor exempelvis till potatissallad eller på en grillad brödbit.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.