Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 december 2023

Långbros bredbara leverpastej

Hemmagjord leverpastej, kan det bli bättre? En underbar djup smak hittar du i detta recept som dessutom är ganska lätt att laga. Testa!

 Mjukt och finstämt. Leverpastejen har smakerna på rätta stället.
Mjukt och finstämt. Leverpastejen har smakerna på rätta stället. FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Det finns många recept på leverpastej men det här är ett riktigt bra sådant. Det är skapat av krögaren och kocken Fredrik Eriksson och kommer från kokboken Astrid Lindgrens julkokbok – min barndoms kul (Norstedts, 2023). Hittar du inte späck i köttdisken så kan du be butiken beställa hem, det är det värt!

Läs också: Julmaten du kanske glömt – 9 klassiker från förr

Långbros bredbara leverpastej

Skriv ut

Ingredienser

  • 1⁄2 gul lök
  • smör till stekning och form
  • 250 g svinlever
  • 250 g kalvlever
  • 325 g späck
  • 2 ansjovisfiléer
  • 2 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 1⁄2 msk vetemjöl
  • 1⁄2 msk torkad mejram
  • 21⁄2 tsk salt
  • 1 1⁄4 dl +3 dl vispgrädde
  • 1 msk portvin

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Stek den mjuk i smör, men utan att den tar färg. Låt den svalna.
  4. Skär lever, späck och ansjovis i mindre bitar.
  5. Lägg dem i en matberedare tillsammans med lök, ägg, sirap, vetemjöl, mejram och salt.
  6. Kör maskinen och tillsätt 1 1/4 dl grädde och portvinet i en tunn stråle.
  7. Mixa tills smeten är slät.
  8. Häll pastejsmeten i en smord ugnssäker form och grädda till en innertemperatur på 72 grader.
  9. Låt pastejen svalna.
  10. Smula ner leverpastejen i en bunke, tillsätt 3 dl grädde och vispa ihop före servering.

Recept Fredrik Eriksson Foto Lina Eidenberg Adamo

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen