Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 4 maj

Långjäst grytbröd

Detta ljuvligt goda långjästa bröd är ett riktigt bra nybörjarbröd. Det är nämligen väldigt lätt att lyckas med.

 Låt jäsa över natten. Det ger brödet en extra härlig smak.
Låt jäsa över natten. Det ger brödet en extra härlig smak.

Långjäsning ger brödet en underbar smak och att grädda i gryta är bästa knepet för att få en sådan där fantastisk proffsskorpa, tipsar Mette Ankarloo som har skrivit boken Bröd, enklare, godare och smartare.

 Receptet kommer från boken Bröd, enklare, godare och smartare.
Receptet kommer från boken Bröd, enklare, godare och smartare.

Läs också: Baka en saftig sockerkaka

Långjäst grytbröd

Skriv ut

Ingredienser (2 bröd)

  • ¼ paket jäst
  • 5 ¼ dl vatten
  • 2 ½ tsk salt
  • 10 ½ dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Rör i salt och mjöl och arbeta till en deg. Plasta in bunken och låt degen jäsa 8–10 timmar, till exempel över natten eller medan du är på jobbet.
  2. Ställ in två grytor, helst av gjutjärn, med lock i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
  3. Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord och dela den på mitten.
  4. Dra ihop degen över snittytorna till två ganska oformliga klumpar.
  5. Ta ut grytorna ur ugnen och ta av locken. Lyft den ena degklumpen, skaka av så mycket mjöl som möjligt, vrid till och släpp ner den i en av grytorna. Gör likadant med den andra degklumpen och lägg den i den andra grytan. Sätt på locken, ställ in grytorna i ugnen och grädda i 30 minuter. Ta sedan av locken och grädda utan lock i 10 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Recept Mette Ankarloo

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen