Recept 4 maj 2021
Långjäst grytbröd
Detta ljuvligt goda långjästa bröd är ett riktigt bra nybörjarbröd. Det är nämligen väldigt lätt att lyckas med.
Långjäsning ger brödet en underbar smak och att grädda i gryta är bästa knepet för att få en sådan där fantastisk proffsskorpa, tipsar Mette Ankarloo som har skrivit boken Bröd, enklare, godare och smartare.
Läs också: Baka en saftig sockerkaka
Långjäst grytbröd
Skriv ut
Ingredienser (2 bröd)
- ¼ paket jäst
- 5 ¼ dl vatten
- 2 ½ tsk salt
- 10 ½ dl vetemjöl special
Gör så här
- Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Rör i salt och mjöl och arbeta till en deg. Plasta in bunken och låt degen jäsa 8–10 timmar, till exempel över natten eller medan du är på jobbet.
- Ställ in två grytor, helst av gjutjärn, med lock i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
- Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord och dela den på mitten.
- Dra ihop degen över snittytorna till två ganska oformliga klumpar.
- Ta ut grytorna ur ugnen och ta av locken. Lyft den ena degklumpen, skaka av så mycket mjöl som möjligt, vrid till och släpp ner den i en av grytorna. Gör likadant med den andra degklumpen och lägg den i den andra grytan. Sätt på locken, ställ in grytorna i ugnen och grädda i 30 minuter. Ta sedan av locken och grädda utan lock i 10 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.