Recept 9 september 2022
Långpannebröd
Jästiden är knepet för att få Hela Sverige bakar-mästaren Stephanie Johanssons goda långpannebröd perfekt.
2021 blev Stephanie Johansson Hela Sverige bakar-mästare. Det härliga receptet på långpannebröd kommer från hennes bakbok Den som väntar på något gott.
Läs också: Potatisfocaccia
Långpannebröd
Skriv ut
Ingredienser 6 frallor (1 liten långpanna cirka 30 x 23 cm)
- Deg:
- 3 g jäst
- 3 dl vatten
- 5 3/4 dl vetemjöl special
- 1 dl finmalt rågmjöl
- 1 tsk flytande honung
- 2 tsk flingsalt
- olivolja
- Topping:
- 1 dl pumpakärnor
- några droppar olivolja
- 1/2 tsk flingsalt
Gör så här
- Lös upp jästen i vattnet och till sätt mjölet lite i taget. Blanda 2 minuter för hand.
- Tillsätt honung och flingsalt och arbeta degen, 10 minuter i köksassistent eller 15 minuter för hand.
- Häll upp degen i en långpanna. Tryck ut den jämnt med blöta fingrar. Pensla med olivolja och täck formen med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i 10–12 timmar.
- Skär skåror i degen med en inoljad degskrapa eller kniv till 6 bitar.
- Finhacka pumpakärnorna. Pensla degen med vatten och strö över hacket. Toppa med några droppar olivolja och flingsalt.
- Låt jäsa i 30–60 minuter. Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 15 minuter tills brödet har fått fin färg.
- Låt svalna och bryt sedan brödet i bitar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.