Recept 20 februari 2020
Jennys kladdiga långpannebullar
En ljuvligt överdådig butterkaka fylld med massor av vaniljkräm och smör. Du bakar den i en form.
Lyxigaste och saftigaste bullarna bakar du i en form. De kallas visserligen för långpannebulllar i boken Kakburken, hela Sveriges bästa bakverk av Mia Örn, men i receptet rekommenderas en ugnsfast form.
Läs också: Saftig sockerkaka – ljuvligt recept
Tillsätt gärna nymalen kardemumma i degen. Det gör susen, tipsar Jenny Hedlund som ligger bakom receptet.
Långpannebullar
Skriv ut
Ingredienser (20 bitar/stycken):
- Deg
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl strösocker
- 9 dl vetemjöl
- 150 g rumsvarmt smör
- Fyllning 1
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- Fyllning 2
- 1 1/4 dl vaniljpulver, exempelvis Marsan
- 3 dl standardmjölk
- Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och lätt uppvispade ägg och rör om tills jästen löses upp.
- Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Knåda degen cirka 10 minuter för hand eller i maskin. Låt jäsa minst 40 minuter.
- Fyllning 1: Rör ihop ingredienserna till en krämig fyllning.
- Fyllning 2: Vispa ner vaniljpulvret i mjölken och låt det tjockna någon minut.
- Dela degen i två delar. Kavla ut den ena biten till en rektangulär kaka och lägg i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, cirka 24 x 30 centimeter. Bred över fyllning 1.
- Kavla ut den andra degbiten till en rektangel. Bred vaniljkrämen över kakan. Rulla ihop som en rulltårta.
- Skär i cirka 20 bitar och ställ dem med jämna mellanrum och med snittytan nedåt i långpannan. Det blir kladdigt, men gör så gott du kan! Låt jäsa cirka 60 minuter.
- Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längst ner i ugnen i 200 grader i cirka 20–25 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.