Vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och keso
Lasagne med aubergine, spenat och keso. Läckert och nyttigt på samma gång. Här är dietisternas härliga recept.
När dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois lagar mat blir det mumsigt och nyttigt på samma gång. Som den här fantastiskt goda lasagnen med aubergine och spenat du får receptet på här. Laga och njut!
Tips! Den härliga auberginetaginen (grytan) som utgör fyllningen i lasagnereceptet går alldeles utmärkt att servera som egen rätt. Hacka lite mynta och persilja grovt, blanda med citronskal och sesamfrön och strö blandningen över taginen (grytan). Mums!
Dietisterna tipsar!
Har du en gjutjärnsgryta, använd den! Maten kan få upp till fyra gånger högre järnvärde än om du använder ett annat kärl. Bäst blir effekten om maten innehåller något syrligt som i taginen (grunden i receptet) – både tomat och citron.
Läs också: Broccoligratäng LCHF – bästa receptet
Auberginelasagne med spenat
Ingredienser (4–6 portioner):
- 10 torkade lasagneplattor
- Auberginetagine
- 2 auberginer
- 1 gul lök
- 7 cm ingefära
- 1 paket saffran (0,5 g)
- 1,5 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk ras el hanout (en marockans kryddblandning, finns att köpa färdigt från bland andra Kockens)
- 1 citron, finrivet skal och juice
- 500 g krossade tomater
- 100 g torkade aprikoser
- 3 dl kokta stora vita bönor (1 tetra à 380 g)
- rapsolja
- 2 msk grönsaksfond
- 1 msk honung
- salt
- Dessutom
- 500 g keso
- 100 g bladspenat
- 1,5 dl riven ost eller fetaost
Gör så här:
- Auberginetagine: Dela auberginerna i mindre bitar och stek i en stor gryta med olja på hög värme tills de får färg.
- Skala och hacka lök och ingefära och tillsätt i grytan med saffran, paprikapulver och ras el hanout.
- Tillsätt fond, citronjuice, tomater, honung och 5 dl vatten. Klipp ner aprikoserna och låt taginen (grytan) koka under lock i 15 minuter.
- Skölj bönorna, rör ner dem i grytan och smaka av med salt.
- Lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lasagneplattor i en ugnsform. Varva sedan taginen med keso, hälften av spenaten och lasagneplattor i formen.
- Avsluta med tagine och strö över osten. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera med resten av spenaten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.