Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 mars 2020

Vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och keso

Lasagne med aubergine, spenat och keso. Läckert och nyttigt på samma gång. Här är dietisternas härliga recept.

 Härligt smakrik lasagne med spenat och aubergine.
Härligt smakrik lasagne med spenat och aubergine. FOTO: Sofia Kallner

När dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois lagar mat blir det mumsigt och nyttigt på samma gång. Som den här fantastiskt goda lasagnen med aubergine och spenat du får receptet på här. Laga och njut!

Tips! Den härliga auberginetaginen (grytan) som utgör fyllningen i lasagnereceptet går alldeles utmärkt att servera som egen rätt. Hacka lite mynta och persilja grovt, blanda med citronskal och sesamfrön och strö blandningen över taginen (grytan). Mums!

Dietisterna tipsar!

Har du en gjutjärnsgryta, använd den! Maten kan få upp till fyra gånger högre järnvärde än om du använder ett annat kärl. Bäst blir effekten om maten innehåller något syrligt som i taginen (grunden i receptet) – både tomat och citron.

Läs också: Broccoligratäng LCHF – bästa receptet

 Receptet kommer från boken ”Dietistens val” av Johanna Andersson och Caroline Wilbois.
Receptet kommer från boken ”Dietistens val” av Johanna Andersson och Caroline Wilbois. FOTO: Sofia Kallner

Auberginelasagne med spenat

Skriv ut

Ingredienser (4–6 portioner):

  • 10 torkade lasagneplattor
  • Auberginetagine
  • 2 auberginer
  • 1 gul lök
  • 7 cm ingefära
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1,5 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk ras el hanout (en marockans kryddblandning, finns att köpa färdigt från bland andra Kockens)
  • 1 citron, finrivet skal och juice
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g torkade aprikoser
  • 3 dl kokta stora vita bönor (1 tetra à 380 g)
  • rapsolja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk honung
  • salt
  • Dessutom
  • 500 g keso
  • 100 g bladspenat
  • 1,5 dl riven ost eller fetaost

Gör så här:

  1. Auberginetagine: Dela auberginerna i mindre bitar och stek i en stor gryta med olja på hög värme tills de får färg.
  2. Skala och hacka lök och ingefära och tillsätt i grytan med saffran, paprikapulver och ras el hanout.
  3. Tillsätt fond, citronjuice, tomater, honung och 5 dl vatten. Klipp ner aprikoserna och låt taginen (grytan) koka under lock i 15 minuter.
  4. Skölj bönorna, rör ner dem i grytan och smaka av med salt.
  5. Lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lasagneplattor i en ugnsform. Varva sedan taginen med keso, hälften av spenaten och lasagneplattor i formen.
  6. Avsluta med tagine och strö över osten. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
  7. Servera med resten av spenaten.

Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen