Läskande god fläderblomssaft – utan citronsyra!
Strunta i den syntetiska citronsyran när du gör flöderblomssaft! Det går lika bra med vanliga citroner – och rena, heta flaskor. Här ger mathantverkaren Yvonne Björ i Rättvik sitt godaste recept!
Du behöver:
400 g fläderblommor
3-4 ekologiska citroner
3-4 liter vatten
1 -1,5 kg strösocker (350 gram per liter)
Läs också: Svartvinbärssaft – en riktig klassiker
Så här gör du fläderblomssaften – utan citronsyra:
1. Lägg blomklasarna i en tillbringare som rymmer minst 5 liter.
2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg först ned fläderblommorna och täck sedan med citronskivorna.
3. Koka upp vattnet och häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
4. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och värm upp till ca 86 grader. Rör sedan i sockret och häll upp på väl rengjorda – och varma – flaskor. Värm i ugn i 100 grader så att eventuelle bakterier dör.
5. Testa sedan om korkarna sluter tätt genom att lägga flaskorna på sida i en balja. Om det bubblar eller läcker så sluter den inte tätt. Då ska flaskan förvaras i kylen. Täta flaskor kan förvaras i rumstemperatur så länge de är oöppnade.
* Källa: Yvonne Björ, sylt- och safthantverkare i Rättvik, www.aktasylt.se