Lax med krämigt täcke för två
Detta recept ger en saftig lax toppad med ett täcke av squash, purjolök och crème fraiche. Rätten är enkel att laga och den sköter sig själv i ugnen.
Receptet på denna härliga laxrätt kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.
Servera!
Både kokt hel och pressad potatis passar till liksom potatismos. Ris, bulgur eller andra gryn är också bra alternativ till liksom som pasta. Både kalla och varma grönsaker passar bra till.
Variera
Lax kan ersättas med exempelvistorsk- eller koljafilé.
Tips
Laxen kan köpas färsk eller fryst. Det kan vara praktiskt att köpa portionsbitar av lax och använda precis så mycket som behövs åt gången.
Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng
Lax med krämigt täcke
Ingredienser
- 2 portioner
- 2 portionsbitar lax á 150 g (färsk eller fryst)
- 1 tsk flytande matfett 1/2 squash, cirka 100 g
- 1/2 purjolök
- 1 msk flytande matfett
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl lätt crème fraiche (15 % fett)
- 1 tsk timjan, torkad
- 1 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar, mald
- 1/2 dl riven ost (valfritt)
- Tillbehör
- pressad potatis grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smörj en ugnsform med 1 tsk flytande matfett.
- Riv 1/2 squash grovt och krama ut vätskan.
- Skölj 1/2 purjolök och skär i tunna strimlor.
- Hetta upp 1 msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt.
- Lägg i den rivna squashen och den strimlade purjolöken. Pressa i 1 vitlöksklyfta.
- Fräs under omrörning 3 minuter.
- Tillsätt 1 dl lätt crème fraiche, 1 tsk timjan, 1 krm salt och 1/2krm svartpeppar.
- Rör om och koka ihop såsen några minuter.
- Lägg 2 portionsbitar lax i den smorda ugnsformen. Häll över såsen. Strö eventuellt över 1/2 dl riven ost och gratinera i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. Fisken är färdig när innertemperaturen är 52 grader i den tjockaste delen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.