Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2018

Saffransdoftande laxsoppa med räkor och vitt vin

En värmande fisksoppa med saffran, räkor, torskrygg och laxfilé att servera i vintermörkret.

 Laxsoppan är så vacker att både ögon och mun vattnas.
Laxsoppan är så vacker att både ögon och mun vattnas. FOTO: Katarina Ekeström

Receptet på soppan är uppdelat i två steg. Det första steget kan klaras av redan en dag i förväg. Extra skönt när du vill slippa onödiga stressmoment inför en middagsbjudning!

Läs också: Lättlagade och snabba fiskrecept – 5 bra vardagsrätter

Saffransdoftande fisksoppa

Ingredienser: (6 personer)

  • Steg 1
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 fänkål
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 kuvert saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ½ dl koncentrerad hummer- eller fiskfond
  • 4–5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grädde
  • Steg 2
  • 250 g körsbärstomater
  • 500 g räkor med skal
  • 500 g torskrygg, gös eller annan vit fisk
  • 400 g laxfilé
  • Tillbehör
  • vitlöksmajonnäs
  • surdegsbröd

Gör så här:

  1. Steg 1: Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna morot och selleri. Dela fänkålen på mitten och skiva den tunt. Lägg grönsakerna i en gryta och stek i olja på låg värme några minuter.
  2. Lägg i tomatpuré, kryddor, vin, fond, vatten och salt. Låt soppbasen puttra sakta 20 minuter.
  3. Häll på grädden och koka ihop till bra smak och konsistens. Smaka av och justera sältan om det behövs. Hit kan soppan förberedas.
  4. Steg 2: Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna, salta lätt och vänd i lite olja innan de sätts in i ugnen med alla snittytorna upp. Låt stå 30 min.
  5. Skala räkorna och skär fisken i jämnstora bitar. Salta fisken lätt.
  6. Hetta upp soppan och lägg i torskbitarna. Det ska sjuda så sakta att ytan knappt rör sig. Torken är klar redan efter några minuter.
  7. Stek laxbitarna i panna och lägg dem i grytan tillsammans med räkorna och de ugnsbakade tomaterna strax före servering.
  8. Servera med en klick vitlöksmajonnäs och gott bröd, gärna surdeg.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen