Recept 27 november 2018
Lingoncurdpaj med digestivekex
Lingoncurd - har du hört så gott? Söt pajbotten med len och syrlig curd på julens superbär nummer ett, lingon.
Curd är en kräm som brukar förknippas med citrusfrukter. Här använder du i stället lingon för att koka den syrliga och fasta pajfyllningen.
Pajen toppas efter tycke, smak och tid med antingen italiensk maräng eller vispad grädde.
Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna
Skriv ut
- 300 gram digestivekex
- 150 gram smör
- 1 tsk malen kanel
- 2 st gelatinblad
- 400 g frysta lingon
- 270 g strösocker
- 5 äggulor
- 200 g smör
- Till servering
- vispad grädde
- Pajskal: Mixa smör, kex och kanel i till en smulig deg. Går bäst i en matberedare eller mixer.
- Tryck ut degen i en runt form med löstagbar botten. Tryck upp kanter.
- Ställ in formen i kylen.
- Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Lägg undan lite lingon till dekoration. Värm resterande tillsammans med strösocker i en kastrull tills sockret har smält. Mixa slätt med en stavmixer.
- Vispa äggulorna för hand i en bunke. Sila ned den varma lingonpurén under omrörning – detta för att få en slätare curd.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning till krämen tjocknar, sker vid 84 grader.
- Tillsätt gelatinet. Rör om tills det är upplöst.
- Tillsätt smöret. Rör om tills det smält.
- Häll curden i pajskalen och låt stelna i kyl i 4 timmar.
- Före servering, dekorera pajen med lingonen du plockade undan tidigare.
- Njut med vispad grädde!