Recept 8 april 2020
Mustig lingonlimpa med öl
Lands läsare är proffs på att baka. Här bjuder läsaren Christina Wallboms på mustig linonglimpa med öl. Tack för fantastiskt recept, Christina!
Så här berättar Christina Wallbom, i Sunnansjö om sitt recept:
Lingonen plockas i egen skog
”Jag har bott hela mitt liv i en liten by i Dalarna. Det här brödet, som är en favorit, har bakats i de olika köken och restaurangerna som jag har arbetat i under åren. Lingonsylten som jag använder till brödet är hemlagad. Lingonen är plockade i vår egen skog.”
Läs också: Saftig filmjölkslimpa i långpanna
Mustig lingonlimpa med öl
Skriv ut
Ingredienser (3 limpor):
- Dag 1 :
- 1 dl rågkross
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl russin
- 1 dl lingonsylt
- 3 dl vatten
- Dag 2:
- 25 g jäst (färsk )
- 2,5 dl öl (ju mörkare ju mustigare bröd)
- 1 msk solrosolja
- 1 msk soja
- 1 tsk salt
- 4 dl fint rågmjöl
- 8-9 dl vetemjöl
Gör så här
- Dag 1: Koka upp vatten. Lägg övriga ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet. Rör om. Täck över bunken. Låt stå 10-12 timmar.
- Dag 2: Värm öl, olja och soja till fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med degvätskan i degblandaren. Tillsätt blandningen från dag 1 och salt.
- Starta degblandaren, arbeta in mjölsorterna. Låt maskinen gå i cirka 5 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Låt degen jäsa övertäckt i bunken cirka 30 minuter.
- Baka ut till 3 runda eller avlånga limpor.
- Låt jäsa på en plåt i 30 minuter. Skåra limporna innan du sätter dem i ugnen. Grädda i cirka 40 minuter. Brödets innetemperatur ska komma upp i 98 grader.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.