Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 april

Mustig lingonlimpa med öl

Lands läsare är proffs på att baka. Här bjuder läsaren Christina Wallboms på mustig linonglimpa med öl. Tack för fantastiskt recept, Christina!

 Denna härliga lingonlimpa med öl är Christina Wallboms favorit i sin receptbok.
Denna härliga lingonlimpa med öl är Christina Wallboms favorit i sin receptbok. FOTO: Läsare

Så här berättar Christina Wallbom, i Sunnansjö om sitt recept:

Lingonen plockas i egen skog

”Jag har bott hela mitt liv i en liten by i Dalarna. Det här brödet, som är en favorit, har bakats i de olika köken och restaurangerna som jag har arbetat i under åren.
 
Lingonsylten som jag använder till brödet är hemlagad. Lingonen är plockade i vår egen skog.”

Läs också: Saftig filmjölkslimpa i långpanna

Mustig lingonlimpa med öl

Skriv ut

Ingredienser (3 limpor):

  • Dag 1
:
  • 1 dl rågkross

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl russin

  • 1 dl lingonsylt
  • 
3 dl vatten


  • Dag 2:
  • 25 g jäst (färsk
)
  • 2,5 dl öl (ju mörkare ju mustigare bröd)
  • 1 msk solrosolja

  • 1 msk soja

  • 1 tsk salt
  • 
4 dl fint rågmjöl

  • 8-9 dl vetemjöl



Gör så här

  1. Dag 1: Koka upp vatten. Lägg övriga ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet. Rör om. Täck över bunken. Låt stå 10-12 timmar.

 

  2. Dag 2: Värm öl, olja och soja till fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med degvätskan i degblandaren. Tillsätt blandningen från dag 1 och salt.
  3. Starta degblandaren, arbeta in mjölsorterna. Låt maskinen gå i cirka 5 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Låt degen jäsa övertäckt i bunken cirka 30 minuter.

  5. Baka ut till 3 runda eller avlånga limpor.
  6. Låt jäsa på en plåt i 30 minuter. Skåra limporna innan du sätter dem i ugnen. Grädda i cirka 40 minuter. Brödets innetemperatur ska komma upp i 98 grader.


Recept: Christina Wallbom

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen