Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Linssoppa med svamp eller fläsk

Linserna kan ges olika sällskap – tomater, lök, morötter eller andra rötter – det mesta passar i soppan. Här använder vi svamp. Nästan vilken sort som helst passar till.

 Linssoppa åts redan på mormors tid.
Linssoppa åts redan på mormors tid. FOTO: Susanne Norrby

Linserna växer som små spretiga buskar, ser ut som blåbärsris ungefär. De kan också bli långa rankor, så de behöver något att klänga på.  Linserna ligger inbäddade i små skidor och när det är dags öppnar de sig tjänstvilligt och blottar den rosagröna lilla linsen.

I hälsokretsar hyllas linsen för sin höga proteinhalt, 24 procent av torkad vara.

Läs också: Rotsakspytt med linser

Linssoppa

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 2 dl torkade linser, gärna gotländska
  • 1 näve torkad svamp eller ett par dl färsk
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 7,5 dl god fond, färdig svampfond kan gå, även från tärning i värsta fall
  • 1 msk vetemjöl eller maizena
  • 1 dl vatten till redningen
  • 1 dl grädde
  • salt, svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

  1. Koka linserna först så de är lagom mjuka.
  2. Hacka löken och fräs i smör. Dela svampen i mindre bitar, fräs med löken i smöret. Späd med buljong.
  3. Gör en liten redning av vatten och vetemjöl eller maizena och häll i. Låt koka någon minut, lägg sedan i linserna. 4. Tillsätt grädden och puttra ihop hela härligheten. Smaka av. Salta om det behövs och vrid ett par varv med svartpepparkvarnen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen