Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Linssoppa med svamp eller fläsk

Linserna kan ges olika sällskap – tomater, lök, morötter eller andra rötter – det mesta passar i soppan. Här använder vi svamp. Nästan vilken sort som helst passar till.

 Linssoppa åts redan på mormors tid.
Linssoppa åts redan på mormors tid. FOTO: Susanne Norrby

Linserna växer som små spretiga buskar, ser ut som blåbärsris ungefär. De kan också bli långa rankor, så de behöver något att klänga på.  Linserna ligger inbäddade i små skidor och när det är dags öppnar de sig tjänstvilligt och blottar den rosagröna lilla linsen.

I hälsokretsar hyllas linsen för sin höga proteinhalt, 24 procent av torkad vara.

Läs också: Rotsakspytt med linser

Linssoppa

Ingredienser: (4 portioner)

  • 2 dl torkade linser, gärna gotländska
  • 1 näve torkad svamp eller ett par dl färsk
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 7,5 dl god fond, färdig svampfond kan gå, även från tärning i värsta fall
  • 1 msk vetemjöl eller maizena
  • 1 dl vatten till redningen
  • 1 dl grädde
  • salt, svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

  1. Koka linserna först så de är lagom mjuka.
  2. Hacka löken och fräs i smör. Dela svampen i mindre bitar, fräs med löken i smöret. Späd med buljong.
  3. Gör en liten redning av vatten och vetemjöl eller maizena och häll i. Låt koka någon minut, lägg sedan i linserna. 4. Tillsätt grädden och puttra ihop hela härligheten. Smaka av. Salta om det behövs och vrid ett par varv med svartpepparkvarnen.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen