Recept 27 september 2018
Linssoppa med svamp eller fläsk
Linserna kan ges olika sällskap – tomater, lök, morötter eller andra rötter – det mesta passar i soppan. Här använder vi svamp. Nästan vilken sort som helst passar till.
Linserna växer som små spretiga buskar, ser ut som blåbärsris ungefär. De kan också bli långa rankor, så de behöver något att klänga på. Linserna ligger inbäddade i små skidor och när det är dags öppnar de sig tjänstvilligt och blottar den rosagröna lilla linsen.
I hälsokretsar hyllas linsen för sin höga proteinhalt, 24 procent av torkad vara.
Läs också: Rotsakspytt med linser
Linssoppa
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 2 dl torkade linser, gärna gotländska
- 1 näve torkad svamp eller ett par dl färsk
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 7,5 dl god fond, färdig svampfond kan gå, även från tärning i värsta fall
- 1 msk vetemjöl eller maizena
- 1 dl vatten till redningen
- 1 dl grädde
- salt, svartpeppar från kvarnen
Gör så här:
- Koka linserna först så de är lagom mjuka.
- Hacka löken och fräs i smör. Dela svampen i mindre bitar, fräs med löken i smöret. Späd med buljong.
- Gör en liten redning av vatten och vetemjöl eller maizena och häll i. Låt koka någon minut, lägg sedan i linserna. 4. Tillsätt grädden och puttra ihop hela härligheten. Smaka av. Salta om det behövs och vrid ett par varv med svartpepparkvarnen.