Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 mars

Lisakaka

Goda kakor utan mjölk, ägg och nötter - finns det? Så klart det gör! Här är ett recept på Lisakaka som funkar finfint för allergiker och som är supergott för alla.

 Lisakakan blir populär hos nästan alla - fantastiskt god!
Lisakakan blir populär hos nästan alla - fantastiskt god! FOTO: Lisa Odemyr

Vad gör man om man inte hittar bra recept utan de vanliga bakingredienserna mjölk, ägg och nötter? Gör egna recept så klart. Som smakar precis lika gott oavsett om man är allergisk eller inte. Receptmakaren Mikaela Odemyr har gjort den här kakan till dottern Lisa som fått ge den namnet. Receptet kommer från bakboken Fika med Mikaela som innehåller recept som inte innehåller mjölk, ägg och nötter.

 Fika med Mikaela heter kokboken som Mikaela låtit fylla med recept utan mjölk, ägg och nötter.
Fika med Mikaela heter kokboken som Mikaela låtit fylla med recept utan mjölk, ägg och nötter. FOTO: Lisa Odemyr

Lisakaka

Skriv ut

Ingredienser (25 bitar):

  • Kakdeg:
  • 50 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker 2 msk kakao
  • 2 dl vatten
  • Glasyr:
  • 70 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 msk vatten
  • Garnering:
  • Kakao

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält margarinet i en kastrull.
  3. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Sikta gärna ingredienserna så att det inte klumpar sig. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
  4. Tillsätt vattnet i mjölblandningen och rör om. Häll därefter i det smälta mar­ garinet och rör om till en slät smet.
  5. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills kakan fått fin färg.
  7. Tillred glasyren genom att först röra om margarinet så att det blir mjukt. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
  8. Bred på glasyren när kakan svalnat. Dra gärna vågor i glasyren med en gaffel till ett fint mönster.
  9. Pudra kakao över kakan med en sil. Ställ kakan kallt en stund innan du skär den i lagom stora bitar.

Recept Mikaela Odemyr Foto Lisa Odemyr

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen