Recept 7 mars 2022
Lisakaka
Goda kakor utan mjölk, ägg och nötter - finns det? Så klart det gör! Här är ett recept på Lisakaka som funkar finfint för allergiker och som är supergott för alla.
Vad gör man om man inte hittar bra recept utan de vanliga bakingredienserna mjölk, ägg och nötter? Gör egna recept så klart. Som smakar precis lika gott oavsett om man är allergisk eller inte. Receptmakaren Mikaela Odemyr har gjort den här kakan till dottern Lisa som fått ge den namnet. Receptet kommer från bakboken Fika med Mikaela som innehåller recept som inte innehåller mjölk, ägg och nötter.
Lisakaka
Skriv ut
Ingredienser (25 bitar):
- Kakdeg:
- 50 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker 2 msk kakao
- 2 dl vatten
- Glasyr:
- 70 g mjölkfritt margarin
- 2 dl florsocker
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 1 1/2 msk vatten
- Garnering:
- Kakao
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält margarinet i en kastrull.
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Sikta gärna ingredienserna så att det inte klumpar sig. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
- Tillsätt vattnet i mjölblandningen och rör om. Häll därefter i det smälta mar garinet och rör om till en slät smet.
- Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills kakan fått fin färg.
- Tillred glasyren genom att först röra om margarinet så att det blir mjukt. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
- Bred på glasyren när kakan svalnat. Dra gärna vågor i glasyren med en gaffel till ett fint mönster.
- Pudra kakao över kakan med en sil. Ställ kakan kallt en stund innan du skär den i lagom stora bitar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.