Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 december 2020

Lussebullar utan kesella

Ingen kesella hemma. Ingen fara för det finns andra sätt.

Här är experternas bästa tips för att göra riktigt saftiga saffransbullar.

 Lättarbetad deg och saftiga lussekatter. Här får du bästa tipsen för att lyckas med saffransbullarna.
Lättarbetad deg och saftiga lussekatter. Här får du bästa tipsen för att lyckas med saffransbullarna. FOTO: Istock

Du behöver inte säga nej till saffransbullarna bara för att det inte finns kesella i kylskåpet.

Det går lika bra med vanligt smör.

Kesellan är egentligen samma sak som kvarg så om du verkligen vill ha bullar med mindre fett i går kesellan att byta mot kvarg. Men ta en titt på fetthalten. Om receptets kesella har 10 procent fett och kvargen 0,2 får du öka mängden smör i degen för att kompensera.

Smör – hemligheten bakom saftiga lussebullar

Eller så går du tillbaka till smöret helt och hållet, för den verkliga hemligheten för att få saftiga bullar är att använda rumsvarmt smör och att göra degen lös.

Här får du ett bra recept att baka efter och vad du än gör, tillsätt inte mer mjöl än det står i receptet. För mycket mjöl gör ofelbart bullarna torra.

Saftigaste lussebullarna – utan kesella

Skriv ut

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 - 1,1/2 g saffran
  • 5 dl mjölk, 3 procent
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g jäst
  • 2 ägg, gärna ekologiska
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 12–14 dl vetemjöl special
  • Tillbehör:
  • 1 ägg, ekologiskt
  • Russin, ekologiska

Gör så här:

  1. Smula jästen i bunken till hushållsassistenten. Värm mjölken försiktigt, max 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst upp sig helt.
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i hushållsmaskin tills den är lös, cirka 10-12 minuter. Har du ingen hushållsassistent går det bra med elvisp med degkrogar.
  3. Täck bunken och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  4. Tillsätt saffranet och fördela jämnt i degen.
  5. Tillsätt rumsvarmt smör, vispgrädde, salt och ägg. Kör i maskinen i 10 minuter. Degen ska vara lös men ha en lite seg struktur och släppa från kanterna av bunken när den är redo.
  6. Täck bunken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Mjöla bakbordet sparsamt. Dela degen i bitar och baka ut. Tillsätt russin och eventuellt fyllning.
  8. Låt jäsa på plåten ytterligare 10 minuter. Pensla med ägg.
  9. Grädda lussebullarna i nedre delen av ugnen på 220 grader tills de blir gyllenbruna, cirka 6-8 minuter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen