Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 23 november 2016

Lussetårta med vaniljkräm och kardemummagrädde – magiskt gott!

Festlig, god och alldeles, alldeles underbar. Denna saftiga och magiskt goda saffranstårta är något av det härligaste du kan baka i jul.

FOTO: Nina Hermansen

Detta makalöst goda recept kommer från Nina Hermansen som driver den inspirerande bloggen Niiinis.se.

– Lussetårta med vaniljkräm och kardemummagrädde. Ja, det är precis så gott som det låter, försäkrar Nina.

Och saftig är den också. Enligt Nina är det vaniljyoghurten som bidrar till det.

Här bjuder hon på det ljuvliga receptet.

Så gör du Ninas magiska lussetårta

lussta%cc%8arta1

Nina berättar att hela receptet inte går åt till denna lussetårta. Hon brukar dock göra hela och baka något annat av degen som blir över. Ett annat tips är att dela receptet på hälften.

Du behöver:

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2,5 dl vaniljyoghurt
100 g mjukt smör
14–15 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl färdig vaniljkräm
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma
1 ½ msk florsocker

Så här gör du:

1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, strösocker och vaniljyoghurt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör du den i maskin så låt degen köra minst 5 minuter. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Dela upp degen, gör du på hela receptet så kan du dela den på hälften och göra något annat av den andra halvan. Dela upp den ena halvan i ca: 8 bitar. Rulla ut bitarna till långa maskar, forma sedan varje bit till ett S. Knip fast bakplåtspapper på en springform, gärna en stor springform. Placera sedan s:en en bit ifrån varandra på botten av springformen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
5. Vispa upp ett ägg och pensla s:en. In i ugnen i 12-15 min. Låt svalna helt.
6. Häll i grädden i en bunke. Häll också i kardemumman och florsockret. Vispa sedan till en relativt lös grädde. Den ska precis bli fast, då slutar du vispa.
7. Dela tårtan i två delar så du får två skivor. Fyll den understa delen med vaniljkräm. Spritsa eller klicka sedan på grädde.
8. På med locket och pudra sedan florsocker uppepå. Ät och njut!

Här hittar du fler recept av Nina Hermansson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen