recept 22 maj 2017
Lyxig laxcheesecake med äpple – fantastiskt god
En vacker och fantastiskt god cheesecake med både varm- och kallrökt lax. Pryder sin plats på buffébordet eller som lyxig förrätt.
Laxcheesecake med äpple(8 bitar)
Skriv ut
Ingredienser
- Botten
- 75 g smör
- 2oo g kantskuren kavring
- Fyllning
- 150 g varmrökt laxfilé
- 100 g kallrökt laxfilé
- 1 liten rödlök
- 4 gelatinblad
- 250 g kesella
- 3 dl gräddfil
- 2 msk färskriven pepparrot
- 1 dl hackad dill
- 2 dl fintärnat äpple
- salt
- nymald vitpeppar
- Till garnering
- rädisor
- citron
- gräslök
- dill
Så gör du
- Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Ställ formen 1 timme i kylen.
- 2. Fyllningen: Dela den varmrökta laxen i små bitar. Finhacka den kallrökta laxen och löken.
- 3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna.
- 4. Rör ner gelatinblandningen i resten av kesellasmeten. Blanda i lax, lök, pepparrot, dill och äpple. Smaka av med salt och peppar.
- 5. Bred fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med rädisor, citron, gräslök och dill vid servering.