Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 juli 2018

Lyxig sallad Niçoise på Fårövis – Håkan Larssons lättlagade recept

Rökt flundra och färskpotatis är grunden i den här sommarfavoriten. Sallad Niçoise heter rätten i vanliga fall, Håkan Larsson gör den på Fårövis. Här bjuder han på det lättlagade receptet.

 Sommarklassikern sallad Niçoise känns lätt och fräscht att bjuda på i värmen.
Sommarklassikern sallad Niçoise känns lätt och fräscht att bjuda på i värmen. FOTO: Håkan Larsson

Sallad Niçoise är en verklig sommarklassiker. På Fårö byter vi förstås tonfisken mot rökt flundra, annan varmrökt fisk går lika bra. En gnutta saffran i dressingen känns också gotländskt och ger både fin färg och härligt lyxig smak.

Håkan Larssons bästa vintips!

Något kryddigt vitt går absolut bra, men varför inte göra som vid Medelhavet och välja en provensalsk, lite slankare rosé med fina, uppfriskande syror:

Domaine de Collavery (2859), 89 kronor.

Grande Receolte (75286), 117 kronor.

Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri (1909), 15,90 kronor/33 cl.Läs också: Laga snabba ostgratinerade tunnbrödssnittar

Sallad Fåröoise

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 400 g kokt färskpotatis
  • 150 g haricots verts
  • 50 g färsk spenat eller machesallad
  • 2 tomater
  • 2 färska lökar
  • 400 g filéer av rökt flundra eller annan varmrökt fisk
  • 4 hårdkokta ägg
  • Dressing
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 kuvert saffran, 0,25 g
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1-2 krm salt

Ingredienser

  1. Skiva potatisen. Ansa och koka bönorna nätt mjuka i saltat vatten. Skölj och ansa spenat eller sallad, klyfta tomaterna och skiva löken. Skala och dela äggen i klyftor.
  2. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och vänd ner det gröna.
  3. Lägg upp salladen vackert på tallrikar, toppa med rökt fisk och klyftade ägg.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen