Recept 27 oktober 2017
Lyxiga kanelbullar – en riktig smaksensation
Det här receptet ger kanelbullen en riktigt intensiv kanelsmak och farinsockret ger både sötma och lite mer djup i smaken.
Receptet kommer från boken Bullar av Daniel Lindeberg. Det är lite omständligare än vad många är vana vid men är definitivt värt mödan.
Läs också: Godaste kanelbullarna – kolla in Lands receptskatt
Lyxiga kanelbullar
Skriv ut
Ingredienser (30 bullar)
- 1 sats vetedeg (se receptet här)
- Fyllning:
- 300 g mandelmassa
- 360 g rumstempererat normalsaltat smör, tärnat
- 55 g brunt farinsocker
- 45 g malen kanel
- Sockerlag:
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- Äggpensling:
- 2 ägg
- 1 nypa salt
- 1 tsk vatten
- Topping:
- ½ dl strimlad mandel
- 1 dl pärlsocker
Gör så här:
- Fyllning: Blanda mandelmassa och smör (lättast att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda farinsocker och kanel och tillsätt till blandningen. Ställ åt sidan.
- Sockerlag: Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan.
- Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.
- »Dofta« bordet genom att kasta ut lite mjöl och kavla ut degen till en cirka 50 x 50 cm stor kvadrat som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
- Bred ut fyllningen på degen.
- Gör ett treslag på följande sätt: När smöret kavlas in i degen viks degen in två tredjedelar från höger till vänster, varpå den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vis bildas tre lager.
- Kavla ut degen till en cirka 30 x 70 cm stor rektangel.
- Skär med hjälp av en pizzaslicer, alternativt med en kniv, 1–1½ cm breda remsor. Gör en bullknut genom att ta en remsa i taget och tvinna. Vik remsan på mitten. Ta tag i öglan med högerhanden och tvinna två varv med vänsterhanden samtidigt som du håller högerhanden still. Ta änden som du har i vänsterhanden och för den igenom öglan underifrån. Fäst änden under bullen.
- Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 1–2 timmar.
- Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal.
- Äggstrykning: Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.
- Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, i 8–10 minuter.
- Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.