Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 april

Madeleinekakor med vallmo och citron

Den söta lilla Madeleinekakan kan vara världens mest berömda kaka. Här är stjärnkocken Tommy Myllymäkis fina recept.

 Tommy Myllymäkis Madeleinekaka med vallmofrö och citron kan vara snäppet bättre än författaren Marcel Prousts berömda barndomskaka.
Tommy Myllymäkis Madeleinekaka med vallmofrö och citron kan vara snäppet bättre än författaren Marcel Prousts berömda barndomskaka. FOTO: Björn Ceder

På spaning efter den tid som flytt heter den franske författaren Marcel Prousts berömda roman där doften och smaken av en Madeleinekaka doppad i lindblomste väcker liv i huvudpersonens barndomsminnen. Det världsberömda verket skrevs i sju delar som kom ut mellan 1913–1927.

Tommy Myllymäkis Madeleinekaka

Här är det stjärnkocken Tommy Myllymäki som bakat ihop sin variant av klassikern. Vallmofrön ger kakorna en annorlunda textur som passar ihop med citron och lite salt, försäkrar han. Receptet kommer från hans kokbok Myllymäkis menyer.

 Myllymäkis menyer är stjärnkocken Tommy Myllymäkis senaste kokbok.
Myllymäkis menyer är stjärnkocken Tommy Myllymäkis senaste kokbok. FOTO: Björn Ceder

Tommy tipsar!

Det är lättare att få loss kakorna ur formen om du låter dem svalna någon minut efter att de kommit ut från ugnen. Smeten expanderar i värmen och drar sen ihop sig något. Även om du använder silpatmattor (kraftig bakduk) som klarar tillagning utan smörjning blir det godare med lite smör i formen.

Läs också: Baka knäckig ryttarkaka

Madeleinekakor med vallmo och citron

Skriv ut

Ingredienser (15 kakor)

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2–3 msk blå vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Vispa smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en slät smet mellan varje ägg.
  4. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och rör ner i äggsmeten. Rör sist ner vallmofrön. Smörj madeleineformarna (Tommy Myllymäki använder 5 cm långa formar) och fyll dem till 3/4 med smet.
  5. Baka mitt i ugnen cirka 7–8 minuter, tills de är klara. Servera dem nybakade och varma.

Recept: Tommy Myllymäki

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen