Madeleinekakor med vallmo och citron
Den söta lilla Madeleinekakan kan vara världens mest berömda kaka. Här är stjärnkocken Tommy Myllymäkis fina recept.
På spaning efter den tid som flytt heter den franske författaren Marcel Prousts berömda roman där doften och smaken av en Madeleinekaka doppad i lindblomste väcker liv i huvudpersonens barndomsminnen. Det världsberömda verket skrevs i sju delar som kom ut mellan 1913–1927.
Tommy Myllymäkis Madeleinekaka
Här är det stjärnkocken Tommy Myllymäki som bakat ihop sin variant av klassikern. Vallmofrön ger kakorna en annorlunda textur som passar ihop med citron och lite salt, försäkrar han. Receptet kommer från hans kokbok Myllymäkis menyer.
Tommy tipsar!
Det är lättare att få loss kakorna ur formen om du låter dem svalna någon minut efter att de kommit ut från ugnen. Smeten expanderar i värmen och drar sen ihop sig något. Även om du använder silpatmattor (kraftig bakduk) som klarar tillagning utan smörjning blir det godare med lite smör i formen.
Läs också: Baka knäckig ryttarkaka
Madeleinekakor med vallmo och citron
Ingredienser (15 kakor)
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, finrivet skal
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2–3 msk blå vallmofrön
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Vispa smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt med elvisp i en bunke.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en slät smet mellan varje ägg.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och rör ner i äggsmeten. Rör sist ner vallmofrön. Smörj madeleineformarna (Tommy Myllymäki använder 5 cm långa formar) och fyll dem till 3/4 med smet.
- Baka mitt i ugnen cirka 7–8 minuter, tills de är klara. Servera dem nybakade och varma.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.