Recept 8 november 2018
Maffig chokladtårta – en dröm i flera lager
En chokladdröm i flera lager: chokladtårtbotten, vit choklad- och hallonfyllning, chokladglasyr och mörk chokladdopp.
Ja, du hör ju hur gott och maffigt det låter! Denna tårta låter sig höras på kalaset. Baka till alla du känner och bli omåttligt populär!
Läs också: Enkel marängtårta i långpanna
Maffig chokladtårta
Skriv ut
Ingredienser: (12 bitar)
- Tårtbotten
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl strösocker
- 2 dl kakao
- 1 ½ msk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 tsk vaniljpulver
- 2 ½ dl mjölk
- 1 dl neutral olja
- 2 ägg
- 2 ½ dl kokande vatten
- Fyllning
- 400 g philadelphiaost
- 200 g vit choklad
- 2 dl florsocker
- 3 dl hallon
- Spackling
- 5 dl grädde
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl kakao
- Chokladdropp
- 100 g mörk choklad
- 50 g smör
Gör så här:
- Smörj fyra aluminiumformar à 18 cm i diameter och pudra med mjöl. Klipp till cirklar av ett bakplåtspapper och lägg ett i botten på varje. Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
- Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
- Koka upp vattnet och tillsätt det försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så att det kommer in luft i smeten.
- Fördela smeten i formarna och grädda alla på en gång mitt i ugnen i 25–30 minuter.
- Stick ner en tandpetare i mitten och känn att den är torr. Låt bottnarna svalna något i formarna innan du tar ur dem för att svalna helt under handdukar. Skär av toppen på bottnarna så att de blir raka.
- Fyllning: Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop Philadelphiaost och socker. Tillsätt sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt.
- Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.
- Chokladspackel: Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig.
- Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sedan upp till fluff. Spackla tårtan helt med chokladen.
- Chokladdropp: Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna helt och häll försiktigt över tårtan.
- Dekorera med lite choklad och färska bär.