Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Majskyckling med smörsås och squash- och äppelgratäng

Håkan Larssons helgtips består av majskyckling med smörsås, eller beurre blanc som det också heter. Till det en fräsch squash- och äppelgratäng.

 En smörsås som denna, med eller utan tomater, fungerar jättefint även till fisk, stekt eller pocherad.
En smörsås som denna, med eller utan tomater, fungerar jättefint även till fisk, stekt eller pocherad.

Lands egen Håkan bjuder på en rätt med milda smaker, där den saftiga kycklingen sveps in i en rik smörsås – här i en tomatvariant. Ulrika Davidsson står för den friska gratäng på äpplen och squash.

Bästa vinet till! Den ljusa såsen gör ett vitt vin eller en rosé bäst till kycklingen, såsen styr ofta vinvalet:

Rawson’s Retreat Chardonnay (16022), 79 kronor

Mulderbosch Rosé (6077), 85 kronor.

Alkoholfritt: Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay (1911), 30 kronor.

Läs också: Håkan Larssons knapergoda höstgratäng – och ett glas rött

Majskyckling med smörsås och squash- och äppelgratäng

Skriv ut

Ingredienser: (4 personer)

  • 600–700 g kycklingfilé med skinn, gärna majs-
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • Squash- och äppelgratäng
  • 2 squash, 500–600 g
  • 2–3 äpplen, ca 500 g
  • 2–3 msk rapsolja
  • 1/2–1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
  • Smörsås med tomater
  • 2 tomater
  • 10–12 stora basilikablad
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ett varv på vitpepparkvarnen
  • salt

Gör så här:

  1. Squash- och äppelgratäng: Sätt ugnen på 175 grader. Skiva squashen. Skölj, kärna ur, dela och skiva äpplena. Varva squash och äpplen stående i en smord ugnsfast form. Ringla lite olja över och strö på salt och svartpeppar. Toppa med riven parmesan. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  2. Bryn kycklingen på skinnsidan. Låt den sedan steka färdigt i ugnen intill gratängen tills innertemperaturen är 68 grader, 20–25 minuter.
  3. Beurre blanc: Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Dela tomatköttet i fina tärningar och ställ åt sidan. Strimla basilikan grovt.
  4. Finhacka löken och lägg den i en kastrull med vinet. Koka ihop tills knappt hälften återstår.
  5. Ta kastrullen från värmen, sila bort löken och vispa i smöret klickvis, eventuellt med stavmixer. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Håll såsen varm på spiskanten, den kan ljummas försiktigt men får inte koka upp.
  6. Servering: Dela kycklingfiléerna och ställ på fyra tallrikar. Rör försiktigt ner tomattärningarna och basilikan i såsen och fördela runt kycklingen. Servera med gratängen intill.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen