Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 december 2018

Majskyckling med squash- och äppelgratäng

När Håkan Larsson lagar gott till helgen blir det majskyckling med en makalöst god squash- och äppelgratäng. Här får du hans recept och tips om bästa vinet till.

 Majskyckling med smörsås serverad med en härlig gratäng på äpplen och squash, det bjuder Håkan Larsson på i helgen.
Majskyckling med smörsås serverad med en härlig gratäng på äpplen och squash, det bjuder Håkan Larsson på i helgen. FOTO: Håkan Larsson

En rätt med milda smaker där den saftiga kycklingen sveps in i en rik smörsås – här i en tomatvariant. Ulrika Davidssons friska gratäng på äpplen och squash ger fin fräschör, tack för inspirationen!

Håkan tipsar!

En smörsås som denna, med eller utan tomater, fungerar jättefint även till fisk, stekt eller pocherad.

Bäst vinet till

Den ljusa såsen gör ett vitt vin eller en rosé bäst till kycklingen, såsen styr ofta vinvalet. Smaka 16022 Rawson’s Retreat Chardonnay, 79 kr, eller 6077 Mulderbosch Rosé, 85 kr.

Alkoholfritt: 1911 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, 30 kr.

Majskyckling med beurre blanc och squash- och äppelgratäng

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 600–700 g kycklingfilé med skinn, gärna majs-
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • Squash- och äppelgratäng
  • 2 squash, 500–600 g
  • 2–3 äpplen, ca 500 g
  • 2–3 msk rapsolja
  • 1/2–1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
  • Beurre blanc med tomater
  • 2 tomater
  • 10–12 stora basilikablad
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ett varv på vitpepparkvarnen
  • salt

Gör så här

  1. Squash- och äppelgratäng Sätt ugnen på 175 grader. Skiva squashen. Skölj, kärna ur, dela och skiva äpplena. Varva squash och äpplen stående i en smord ugnsfast form. Ringla lite olja över och strö på salt och svartpeppar. Toppa med riven parmesan. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  2. Bryn kycklingen på skinnsidan. Låt den sedan steka färdigt i ugnen intill gratängen tills innertemperaturen är 68 grader, 20–25 minuter.
  3. Beurre blanc Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Dela tomatköttet i fina tärningar och ställ åt sidan. Strimla basilikan grovt.
  4. Finhacka löken och lägg den i en kastrull med vinet. Koka ihop tills knappt hälften återstår.
  5. Ta kastrullen från värmen, sila bort löken och vispa i smöret klickvis, eventuellt med stavmixer. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Håll såsen varm på spiskanten, den kan ljummas försiktigt men får inte koka upp.
  6. Servering Dela kycklingfiléerna och ställ på fyra tallrikar. Rör försiktigt ner tomattärningarna och basilikan i såsen och fördela runt kycklingen. Servera med gratängen intill.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen