Recept 17 april 2019
Mandelmanns jordgubbspaj med chokladkräm
Flaggskeppet i Mandelmanns trädgårdskök är en magiskt god jordgubbspaj med chokladkräm. Här är receptet.
Detta ljuvliga recept på Mandelmanns drömpaj kommer från Marie och Gustav Mandelmanns bok Mandelmanns söta.
Läs också: Trädgårdscaféet bästa bärpaj – här är receptet
Mandelmanns jordgubbspaj
Skriv ut
Ingredienser (12–16 bitar):
- Mördeg
- 250 g kallt smör
- 2 dl florsocker
- 5–6 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk bakpulver
- Mandelfyllning
- 3 ägg
- 50 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 125 g sötmandel eller 2,5 dl mandelmjöl
- Chokladkräm
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
- Vaniljkräm
- (se recept längre ner)
- Garnering
- färska jordgubbar rostad vit choklad (se separat recept lite längre ned)
Gör så här:
- Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare eller för hand. Låt vila i en bunke med lock i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 3 mm tjock rundel som är något större än en pajform, 24 cm i diameter. Klä formen med degen och skär bort överflödig deg på kanterna.
- Mandelfyllning: Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa ägg, smör och socker till fyllningen till en pösig smet och rör i mandeln. Fördela fyllningen i formen
- Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills den har stannat i mitten och fått lite färg. Låt svalna i formen.
- Vaniljkräm: Gör vaniljkrämen efter receptet ned
- Chokladkräm: Hacka chokladen. Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Låt svalna till bredbar konsistens.
- Bred först chokladkräm och sedan vaniljkräm ovanpå pajen och låt vila i kylen i 1 timme.
- Toppa pajen med massor av skivade jordgubbar och strö över rostad vit choklad.
Rostad vit choklad
Skriv ut
Ingredienser (1 dl):
- 100 g vit choklad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Hacka chokladen i små bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och passa chokladen. När den fått lite färg (gyllengul) vänder du på den med en stekspade och låter den få lite färg på andra sidan också.
- Ta ut och låt svalna. Hacka chokladen igen i så stora bitar du vill ha till ditt bakverk. Förvara i glasburk med lock.
Vaniljkräm
Skriv ut
Ingredienser (2 1/2 dl):
- 1/2 vaniljstång
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 äggula
- 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 msk potatismjöl
Gör så här
- Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en liten kastrull. Lägg ner själva stången också.
- Häll i mjölken och grädden, rör om och tillsätt sedan äggulan, sockret och potatismjölet. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar och ångar så smått – den får inte koka för då skär den sig.
- Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.