Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 april 2019

Mandelmanns jordgubbspaj med chokladkräm

Flaggskeppet i Mandelmanns trädgårdskök är en magiskt god jordgubbspaj med chokladkräm. Här är receptet.

 Drömpaj med jordgubbar och choklad är Mandemanns populäraste bakverk i gårdskaféet på Djupadal.
Drömpaj med jordgubbar och choklad är Mandemanns populäraste bakverk i gårdskaféet på Djupadal. FOTO: Marie Mandelmann

Detta ljuvliga recept på Mandelmanns drömpaj kommer från Marie och Gustav Mandelmanns bok Mandelmanns söta.

Läs också: Trädgårdscaféet bästa bärpaj – här är receptet

Mandelmanns jordgubbspaj

Skriv ut

Ingredienser (12–16 bitar):

  • Mördeg
  • 250 g kallt smör
  • 2 dl florsocker
  • 5–6 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • Mandelfyllning
  • 3 ägg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 125 g sötmandel eller 2,5 dl mandelmjöl
  • Chokladkräm
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • Vaniljkräm …
  • (se recept längre ner)
  • Garnering
  • färska jordgubbar rostad vit choklad (se separat recept lite längre ned)

Gör så här:

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare eller för hand. Låt vila i en bunke med lock i kylen i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 3 mm tjock rundel som är något större än en pajform, 24 cm i diameter. Klä formen med degen och skär bort överflödig deg på kanterna.
  4. Mandelfyllning: Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa ägg, smör och socker till fyllningen till en pösig smet och rör i mandeln. Fördela fyllningen i formen
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills den har stannat i mitten och fått lite färg. Låt svalna i formen.
  6. Vaniljkräm: Gör vaniljkrämen efter receptet ned
  7. Chokladkräm: Hacka chokladen. Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Låt svalna till bredbar konsistens.
  8. Bred först chokladkräm och sedan vaniljkräm ovanpå pajen och låt vila i kylen i 1 timme.
  9. Toppa pajen med massor av skivade jordgubbar och strö över rostad vit choklad.

Recept: Marie och Gustav Mandelmann

Rostad vit choklad

Skriv ut

Ingredienser (1 dl):

  • 100 g vit choklad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Hacka chokladen i små bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och passa chokladen. När den fått lite färg (gyllengul) vänder du på den med en stekspade och låter den få lite färg på andra sidan också.
  3. Ta ut och låt svalna. Hacka chokladen igen i så stora bitar du vill ha till ditt bakverk. Förvara i glasburk med lock.

Recept: Marie och Gustav Mandelmann

Vaniljkräm

Skriv ut

Ingredienser (2 1/2 dl):

  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en liten kastrull. Lägg ner själva stången också.
  2. Häll i mjölken och grädden, rör om och tillsätt sedan äggulan, sockret och potatismjölet. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar och ångar så smått – den får inte koka för då skär den sig.
  3. Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt.

Recept: Marie och Gustav Mandelmann

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen