Recept 20 november 2019
Mandelmusslor
Roy Fares mandelmusslor med smetanakräm är en twist på juldesserten från barndomen.
Bakverksprofilen Roy Fares älskar hösten och vintern. För då får han mysa med sötsaker som är murrigare än de på sommaren. Inför julen bjuder han här på sitt mumsiga recept ur boken Delicious.
Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna
Mandelmusslor
Skriv ut
Ingredienser: (20 musslor)
- 50 g mandelmjöl (1 dl)
- 150 g vetemjöl (2 ½ dl)
- 110 g rumsvarmt smör
- 70 g strösocker (3/4 dl)
- 15 g äggula (1)
- Smetanakräm
- 200 g smetana
- 60 g florsocker (1 dl)
- 50 g mjölk 3 % (1/2 dl)
- 15 g vaniljsocker (1 ½ msk)
- Färskpressad citronsaft efter smak
- Lingonsylt eller annan god sylt till servering
Gör så här:
- Mandelmusslor: Blanda hastigt ihop alla ingredienser till en deg i en matberedare eller för hand. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion, under tiden.
- Pensla formarna med smält smör. Dela degen i 20 biter och tryck ut dem i varsin form. Grädda mandelmusslorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Stjälp försiktigt ut musslorna ur formarna, gärna på galler, medan de fortfarande är varma.
- Smetanakräm: Vispa ihop smetana, florsocker, mjölk och vaniljsocker till en fluffig kräm. Späd eventuellt med mer mjölk om krämen blir för tjock. Smaka av med citronsaft.
- Fyll mandelmusslorna med smetanakräm, toppa med sylt och servera.