Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november 2019

Mandelmusslor

Roy Fares mandelmusslor med smetanakräm är en twist på juldesserten från barndomen.

 Mandelmusslor med smetanakräm.
Mandelmusslor med smetanakräm. FOTO: Wolfgang Kleinschmidt

Bakverksprofilen Roy Fares älskar hösten och vintern. För då får han mysa med sötsaker som är murrigare än de på sommaren. Inför julen bjuder han här på sitt mumsiga recept ur boken Delicious.

Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna

Mandelmusslor

Skriv ut

Ingredienser: (20 musslor)

  • 50 g mandelmjöl (1 dl)
  • 150 g vetemjöl (2 ½ dl)
  • 110 g rumsvarmt smör
  • 70 g strösocker (3/4 dl)
  • 15 g äggula (1)
  • Smetanakräm
  • 200 g smetana
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 50 g mjölk 3 % (1/2 dl)
  • 15 g vaniljsocker (1 ½ msk)
  • Färskpressad citronsaft efter smak
  • Lingonsylt eller annan god sylt till servering

Gör så här:

  1. Mandelmusslor: Blanda hastigt ihop alla ingredienser till en deg i en matberedare eller för hand. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion, under tiden.
  2. Pensla formarna med smält smör. Dela degen i 20 biter och tryck ut dem i varsin form. Grädda mandelmusslorna mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills de har fått fin färg. Stjälp försiktigt ut musslorna ur formarna, gärna på galler, medan de fortfarande är varma.
  3. Smetanakräm: Vispa ihop smetana, florsocker, mjölk och vaniljsocker till en fluffig kräm. Späd eventuellt med mer mjölk om krämen blir för tjock. Smaka av med citronsaft.
  4. Fyll mandelmusslorna med smetanakräm, toppa med sylt och servera.

Recept: Roy Fares

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen