Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 februari

Mandelpudding

Den här mandelpuddingen är en enkel rätt att laga. Passar som mellanmål, fika eller efterrätt.

 Den här mandelpuddingen är en riktig smakfavorit.
Den här mandelpuddingen är en riktig smakfavorit. FOTO: Thomas Carlén

Receptet kommer från boken Ett gott liv, skapad av matkonsulter på Hushållningssällskapet Västra, som innehåller recept speciellt anpassade för äldre

Så kan du servera puddingen

  • Servera puddingen ljummen eller kall med syltsåsen. Alternativ till syltsåsen är kvarg eller kesella blandad med lite vispad grädde smaksatt med vanilj och bär eller en klick sylt. Saftsås är också gott till.
  • Puddingen har smak av både mandelkubb och ostkaka, men bittermandeln kan uteslutas för den som inte uppskattar den smaken. Smaksätt smeten med lite malen kardemumma eller citron.

Mandelpudding

Skriv ut

Ingredienser (räcker till 4 små formar)

  • 2 ägg
  • 1 tsk flytande matfett
  • 1 dl kvarg/kesella (ca 10 % fett)
  • 2 msk florsocker
  • 1 krm vaniljsocker
  • ½ dl flytande matfett
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 riven bittermandel (valfritt)
  • Syltsås:
  • 1 dl kvarg/kesella (ca 10 % fett)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 msk sylt
  • Tillbehör:
  • Syltsås, se ovan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en liten ugnsform (cirka 14 cm i diameter) eller 4 små portionsformar (cirka 6 cm i diameter) med 1 tsk flytande matfett.
  3. Vispa 2 ägg lätt i en skål.
  4. Blanda i 1 dl kvarg eller kesella, 2 msk florsocker, 1 krm vaniljsocker, ½ dl flytande matfett, 1 dl mandelmjöl och 1 riven bittermandel. Rör allt slätt.
  5. Häll smeten i valda formar.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills puddingen stelnat. Tiden varierar beroende vilken form som används.
  7. Gör såsen: Blanda 1 dl kvarg/kesella, 1 tsk vaniljsocker, 1 äggula och 1 msk sylt.

Recept: Recept från boken Ett gott liv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen