Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 mars

Påskens mandeltårta med nougatkräm

Den här lite sega, läckra mandeltårtan fylls med en smörkräm som smaksatts med nougat. Japp, precis så gott som det låter!

 Påskens mandeltårta med nougatkräm, smarrigare än så här kan påsken knappast bli.
Påskens mandeltårta med nougatkräm, smarrigare än så här kan påsken knappast bli. FOTO: Ove Lindfors

Caroline Hofbergs maffiga påsktårta gör garanterat succé på påskkalaset. Låt gärna tårtan stå i kylen några timmar innan den ska serveras.

Läs också: Pinocchiotårta – klassisk recept

Påskens mandeltårta med nougatkräm

Skriv ut

Ingredienser (8-10 bitar)

  • Bottnar:
  • 2 1/2 dl sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl florsocker
  • smält smör till pensling
  • bakplåtspapper
  • Nougatkräm:
  • 1 dl sötmandel
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 4 äggulor
  • Garnering:
  • 50–75 g mandelspån
  • 1 grönt marsipanlock, 200 g
  • eventuellt marsipanägg

Gör så här

  1. Bottnarna: Sätt ugnen på 150 grader. Rita på bakplåtspapper 3 fyrkanter, cirka 23x23 centimeter. Pensla bottnarna med smält smör.
  2. Mixa mandeln fint i matberedaren. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. Vänd försiktigt ner mandeln.
  3. Bred ut smeten bakplåtspappret. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt kallna på pappret så går de lättare att lossa.
  4. Nougatkrämen: Hacka mandeln. Häll sockret i en stekpanna och smält på ganska svag värme. Rör då och då. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och klimpfritt. Häll upp nougaten på smort bakplåtspapper och låt kallna.
  5. Finfördela nougaten i matberedaren. Vispa det mjuka smöret med florsocker och äggulor till en jämn kräm. Tillsätt nougatpulvret.
  6. Fyll och garnera tårtan: Lägg ihop bottnarna med krämen emellan. Bred också kräm ovanpå och runt tårtan.
  7. Rosta mandelspånen i en torr och het panna. Strö dem över och runt tårtan. Sporra eller skär remsor av marsipanlocket. Lägg dem som ett galler över tårtan. Garnera gärna tårtan med marsipanägg.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen