Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 maj

Mandeltårta

Den här kakan är riktigt god till en kopp kaffe! Nötiga bottnar varvade med smörkräm och toppade med chokladganache och crunchig Daim. Vad kan gå fel? Receptet är gjort av Cecilia Hagerling Larsson och finns i hennes bakbok Baka i långpanna.

 Många smaker och mustigt djup, en riktig favorit.
Många smaker och mustigt djup, en riktig favorit. FOTO: Helén Pe

Förtjusande gott och inte så krångligt. Testa!

Mandeltårta

Skriv ut

Ingredienser (12-16 bitar)

  • Mandelbotten:
  • 10 äggvitor
  • 400 g mandelmjöl (8 dl)
  • 360 g strösocker (4 dl)
  • Smörkräm:
  • 10 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 120 g strösocker (1 1/3 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 350 g smör
  • 1 1/2 krm salt
  • Mjölkchokladganache:
  • 340 g mjölkchoklad
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 11 g honung (3⁄4 msk)
  • 11 g smör, rumsvarmt (3⁄4 msk)
  • 2 krm salt
  • Topping:
  • 168–224 g Daim (3–4 st)
  • 2 dl mandelspån, rostade

Gör så här:

  1. Mandelbotten:
  2. Värm ugnen till 160 grader varmluft. Förbered två långpannor, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Tillsätt strösocker, lite i taget, under vispning och vispa tills det är en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt i mandelmjölet.
  4. Bred ut smeten i långpannorna. Grädda i ca 20 minuter. De ska ha fått lite färg, men grädda dem inte för länge, då blir de hårda.
  5. Låt svalna helt innan montering.
  6. Smörkräm:
  7. Lägg äggulorna i en kastrull tillsammans med mjölk, strösocker och vaniljsocker. Blanda och låt sjuda tills krämen tjocknat, den får inte koka men den måste tjockna ordentligt för att du ska få en fast kräm som inte rinner ur tårtan. Rör hela tiden.
  8. Ta kastrullen från värmen när krämen tjocknat. Klicka i smöret, lite i taget, och låt det smälta in i krämen under omrörning. Tillsätt salt.
  9. Förvara krämen i kyl fram till montering.
  10. Mjölkchokladganache:
  11. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  12. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om till en jämn blandning. Tillsätt smör och salt. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  13. Plasta direkt mot ganachen och låt stå i rumstemperatur tills den har en bredbar konsistens, det kan ta några timmar.
  14. Montering:
  15. Finhacka Daim och ställ åt sidan.
  16. Dela varje botten i två delar så du har totalt 4 bottnar.
  17. Bred första bottnen med en tredjedel av smörkrämen, lägg på nästa botten och upprepa tills du lagt på den sista bottnen.
  18. Bred chokladganache på toppen och runt om tårtan.
  19. Klä kanterna med rostat mandelspån och toppa med finhackad Daim.

Recept Cecilia Hagerling Larsson, från bakboken Baka i långpanna (Semic) 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen