Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 september

Mårbacka Hafrekex

Visst låter det gott med små spröda havrekex. Inte blir det mindre gott av att kexen var författaren Selma Lagerlöfs favoriter? Testa att baka dem redan i dag och inse varför de kommit att bli en klassiker.

 De små havrekexen är riktigt goda till te.
De små havrekexen är riktigt goda till te. FOTO: Fredrik Karlsson/Solstafoto.

Selma Lagerlöf drev under en period, jämte all annan verksamhet på Mårbacka, också Aktiebolaget Mårbacka Havremjöl. Skrädmjölet marknadsfördes med hälsoargument och fick en slogan författad av nobelpristagaren själv: Ät havresikt! Det är din plikt!

De fina små kexen kan avnjutas med lite smör och smakrik ost eller med en god marmelad.

Receptet finns i boken Historisk värmländsk mat som gjorts av Sara Bodin Olsson, boken ges ut på Votum förlag.

Läs också: Knapriga sirapskakor

Mårbacka Hafrekex

Skriv ut

Ingredienser (40–60 små kex)

  • 1 äggula
  • 90 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
  • 5 dl skrädmjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken, sockret och skrädmjölet, därefter äggulan och vetemjölet blandat med bakpulvret. Arbeta samman till en deg.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt, nagga och ta ut kex med ett runt kakmått.
  4. Lyft över kexen till plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda kexen tills de fått lite färg.

Recept Sara Bodin Olsson Foto Fredrik Karlsson/Solstafoto

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen