Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 juli 2018

Marinerat lamm med ljuvlig smak av vin och rosmarin – bästa helgreceptet

Vitlök och örter ger lammet fantastisk smak. Ett glas rött till förhöjer smaken ytterligare. Prova Håkan Larssons festliga och lättlagade helgrecept.

 Håkan Larsson bjuder på smakrikt lamm och med ett gott synfranskt vin till.
Håkan Larsson bjuder på smakrikt lamm och med ett gott synfranskt vin till. FOTO: Håkan Larsson

Den här marinaden kan du använda till både lamm, nöt, fläsk och kyckling, allt efter behag.

Tänk på att lammet helst ska marinera över natten, börja i tid, sedan går tillagningen snabbt.

Håkan Larssons bästa vintips

Här passar det perfekt med ett sydfranskt rödvin, gärna från Rhônedalen, där rik frukt kompletteras av god kryddighet. Här är pålitliga val:

Côtes-du-Rhône Réserve (6018), 79 kronor.

Côtes-du-Rhône (2011), 115 kronor.

Servera gärna vid 17-18 grader.

Alkoholfritt: Rawson’s Retreat (1929), 59 kronor.Läs också: Håkan Larssons snabba sommartips: Tartar på matjes

Rosmarinmarinerat lamm med bönig sallad

Skriv ut

Ingredienser (8 personer):

  • 1,5 kilo urbenad lammstek
  • 2 tsk salt
  • Marinad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl rapsolja eller olivolja
  • 2-3 krm svartpeppar
  • 3-4 rosmarinkvistar, repade blad
  • 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • Sallad
  • 4 burkar stora vita bönor
  • 3-4 askar körsbärstomater, gärna olika färger
  • 400 g haricots verts
  • 2 dl grovt hackade färska örter, t ex basilika och timjan
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva lammsteken i 2 cm tjocka skivor och lägg att marinera några timmar, helst över natten.
  2. Sallad: Skölj bönorna väl. Dela tomaterna, koka haricots verts lätt mjuka. Blanda olja, vinäger, salt och peppar i en stor skål och vänd ner det i bönor och tomater.
  3. Ta upp köttet ur marinaden, salta och grilla (i ugn så länge grillförbud råder!) knappt genomstekt. Lägg upp bönsalladen på ett stort fat med köttet ovanpå.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen