Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 januari 2018

Matig citrussallad

Halloumi, citrusfrukter och rostad pumpa – vilken smakkombination. Den här salladen, som Lands Caroline Hofberg bjuder på, är en av de bästa vi har ätit.

 Du som inte trodde att du kunde bli mätt på sallad – prova den här! Fantastiskt mättande och smakrik.
Du som inte trodde att du kunde bli mätt på sallad – prova den här! Fantastiskt mättande och smakrik. FOTO: Ove Lindfors

Pumpan är ganska kryddstark, men mildras när den blandas med resten av ingredienserna i salladen. För dig som önskar en mildare variant går det bra att utesluta chiliflakes.

Tips!

Vill du inte använda quinoa så kan du prova med exempelvis mathavre. Den har också en lite nötig smak med fint tuggmotstånd.

Läs också: Laga pulled citruslax med grönsaker

Citrussallad med halloumi och rostad pumpa

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • Rostad pumpa
  • 600 g pumpa
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 1 krm chiliflakes
  • flingsalt
  • Sallad
  • 1 1/2 dl svart quinoa
  • 4 klementiner
  • 2 blodgrape
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk flytande honung
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1 rödlök
  • 1 granatäpple
  • 1 burk kidneybönor, 400 g
  • 12 dadlar
  • 1 påse babyspenat, 65 g
  • 2 förpackningar halloumi à 150 g
  • rostade pumpakärnor

Gör så här

  1. Rostad pumpa: Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan och skär i grova bitar. Blanda olivolja, kryddor och flingsalt i en bunke. Vänd ner pumpan och blanda noga. Vicka upp pumpan på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta pumpan i mitten av ugnen tills den är mjuk, cirka 20 minuter. Låt kallna.
  3. Sallad: Koka quinoan enligt förpackningen. Låt ånga av.
  4. Skala klementiner och blodgrape med kniv så de vita hinnorna försvinner. Skär ut hinnfria klyftor ur grapen. Skiva klementinerna. Ta vara på 3 msk av citrussaften.
  5. Blanda citrussaften med olivolja, honung, salt och peppar. Skiva rödlöken tunt. Låt den marinera i dressingen cirka 30 minuter. Rör runt så den mjuknar.
  6. Dela och gröp ur granatäpplet. Plocka bort den vita hinnorna. Skölj kidneybönorna och låt rinna av. Strimla dadlarna.
  7. Blanda quinoa, marinerad lök med dressing, kidneybönor, citrusfrukter, dadlar och pumpa. Vänd ner spenaten vid servering. Lägg upp på fat.
  8. Stek osten i olivolja och fördela på salladen. Strö över granatäppel– och pumpakärnor.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen