Recept 1 februari 2021
Matig fiskgryta för två
Matig och god fiskgryta med svenska och exotiska smaker. Så lättlagad!
Receptet på denna härliga fiskgryta kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.
Lyxiga tips!
• För en lyxigare fiskgryta kan curry ersättas med 1/2 g saffran.
• Tillsätt räkor eller andra skaldjur i grytan.
• Servera ett bröd med ost som pålägg till.
• Ersätt bulgur med exempelvis havreris eller baljväxtris.
Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng
Matig fiskgryta
Skriv ut
Ingredienser (2 portioner)
- 250 g fiskfilé, till exempel torsk eller kolja (färsk eller fryst)
- 1 liten morot
- 1 liten palsternacka
- 1/2 gul lök
- 8 minitomater
- 1/2 msk flytande matfett
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk curry
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- 2 dl kokosmjölk
- 1/2 fiskbuljongtärning
- 1/2 krm svartpeppar, mald
- 1 krm salt
- 1/2 dl hackad dill och eller persilja
- Tillbehör:
- bulgur
- rotfruktssallad, se recept här intill
Gör så här
- Tina 250 g fisk om den är fryst. Skär fisken i bitar.
- Skala 1 morot och 1 palsternacka och skär i tunna strimlor.
- Skala 1/2 gul lök och finhacka den.
- Skär 8 minitomater i halvor.
- Hetta upp 1/2 msk flytande matfett i en gryta och låt det blir ljusbrunt. Lägg i strimlad morot, palsternacka och hackad gul lök.
- Pressa i 1 vitlöksklyfta och tillsätt 1/2 msk curry.
- Fräs alltsammans under omrörning några minuter.
- Tillsätt 1 msk vetemjöl och rör om. Tillsätt 1 dl vatten, 2 dl kokos mjölk och 1⁄2 fiskbuljongtärning. Koka upp under omrörning och låt grytan sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt fisken och tomathalvorna. Sjud grytan bara några minuter tills fisken är klar. Smaka av med 1/2 krm svartpeppar och eventuellt 1 krm salt.
- Strö över 1/2 dl dill och/eller persilja innan servering. Servera fiskgrytan med rotfruktssallad (se recept här intill) ett gott bröd till.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.