Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 oktober 2018

Matig potatis– och purjolökspaj de lux

En snygg paj på potatis och purjolök som gör sig bra på buffén. Västerbottensosten som smälter över förhöjer smakerna ytterligare.

 En paj med potatis och purjo som mättar gott i höstkylan.
En paj med potatis och purjo som mättar gott i höstkylan. FOTO: Ove Lindfors

En matig potatispaj gör att ingen annan potatis behövs till maten. Den passar lika bra ihop med sill som lammbringa.

Locket kräver lite fingerfärdighet, men visst blir det fint?

Läs också: Lyxig paj på svensk ost och tomater

Matig potatis– och purjolökspaj de lux

Skriv ut

Ingredienser: (8 bitar)

  • Deg
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 400 g kokt potatis av fast sort
  • smör
  • 1/2 msk nystött fänkålsfrö
  • salt
  • 1 dl hackad dill
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm nymald peppar
  • 3 dl grovriven prästost eller Västerbottensost
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Kör mjöl, salt och smör i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Vira in i plast och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  2. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Fyllningen: Skölj och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i stora tärningar. Stek purjolök och potatis i smör så det får lite färg. Krydda med fänkålsfrö och salt. Ta från värmen och blanda i dill. Låt svalna.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, 3/4 tsk salt och peppar.
  6. Kavla ut resten av degen till en tunn platta. Sporra ut remsor.
  7. Fördela potatisfräset i det förgräddade pajskalet. Strö på osten. Häll över äggstanningen. Lägg på degremsorna i ett fint mönster. Pensla dem med lätt uppvispat ägg.
  8. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, 40–45 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen