Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 oktober

Mazarinkaka med aprikoser och hallongrädde

Lättlagad och saftig fruktkaka med mazarin och gul fyllning. Den friska hallongrädden smakar bra till.

 Konserverade aprikoser och kardemumma ger smak och konsistens åt mazarinkakan.
Konserverade aprikoser och kardemumma ger smak och konsistens åt mazarinkakan. FOTO: Ove Lindfors

En mjuk lyxkaka behöver inte vara krångligt att göra. Den här mazarinvarianten smakar underbart gott efter maten. Speciellt med den lite syrliga grädden till!

Läs också: Rabarbermazarin – en perfekt kombination

Mazarinkaka med aprikoser

Ingredienser: (cirka 8 bitar)

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk nystötta kardemummakärnor
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
  • 1 krm salt
  • 1 burk konserverade aprikoser, 400 g
  • smör & ströbröd till formen
  • florsocker till pudring
  • Hallongrädde (7 dl)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver (Obs! Ej vaniljsocker)
  • 250 g tinade hallon
  • 1 dl turkisk yoghurt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.
  2. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner mandelmassan. Vispa i äggen, ett i taget.
  3. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver, vaniljpulver och salt. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
  4. Bred ut smeten i formen. Låt aprikoserna rinna av. Tryck ner aprikoserna något i smeten, med den kupade sidan upp.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 50 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
  6. Pudra över florsocker vid servering och servera med hallongrädden.
  7. Hallongrädde: Vispa grädden halvmjuk med vaniljpulvret. Tillsätt hallonen och fortsätt vispa till ett mjukt skum. Mjukrör yoghurten och vänd ner i grädden.

Recept: Caroline Hofberg

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen