Recept 2 april 2019
Memma
Memma är en klassisk finsk påskdessert. Den söta och fylliga smaken från rågmjöl, maltextrakt och mörk sirap passar fint till lättvispad grädde.
I Finland finns memma att köpa färdiglagad. Den pysslige gör sin egen och visst blir det godare då!
Det som behövs är lite tålamod och en kastrull som klarar av att stå i ugnen.
Läs också: Vegansk chokladkaka med rödbetor
Memma
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 4 dl vatten
- 1 dl fint rågmjöl
- 1 dl maltextrakt
- 2 msk mörk sirap
- 1 krm salt
- 1 tsk malda pomeransskal
- grädde
- strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 70 grader.
- Koka upp vattnet i en kastrull som tål ugn. Vispa ner mjöl och malt.
- Sätt på locket och ställ in kastrullen i ugnen i ca 3 timmar.
- Ta ut kastrullen ur ugnen och ställ på spisen. Koka upp smeten och tillsätt sirap, salt och pomeransskal.
- Höj ugnstemperaturen till 125 grader.
- Koka under omrörning i ca 10 minuter. Häll smeten i en ugnssäker form.
- Grädda mitt i ugnen ca 3 timmar till. Rör om en gång i kvarten under gräddningen.
- Ta ut memman och låt kallna.
- Servera med vispad eller ovispad grädde och socker.