Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 april 2019

Memma

Memma är en klassisk finsk påskdessert. Den söta och fylliga smaken från rågmjöl, maltextrakt och mörk sirap passar fint till lättvispad grädde.

 Memman blir som en klibbig söt pudding.
Memman blir som en klibbig söt pudding. FOTO: Istock

I Finland finns memma att köpa färdiglagad. Den pysslige gör sin egen och visst blir det godare då!

Det som behövs är lite tålamod och en kastrull som klarar av att stå i ugnen.

Läs också: Vegansk chokladkaka med rödbetor

Memma

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 dl vatten
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 1 dl maltextrakt
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malda pomeransskal
  • grädde
  • strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Koka upp vattnet i en kastrull som tål ugn. Vispa ner mjöl och malt.
  3. Sätt på locket och ställ in kastrullen i ugnen i ca 3 timmar.
  4. Ta ut kastrullen ur ugnen och ställ på spisen. Koka upp smeten och tillsätt sirap, salt och pomeransskal.
  5. Höj ugnstemperaturen till 125 grader.
  6. Koka under omrörning i ca 10 minuter. Häll smeten i en ugnssäker form.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 3 timmar till. Rör om en gång i kvarten under gräddningen.
  8. Ta ut memman och låt kallna.
  9. Servera med vispad eller ovispad grädde och socker.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen