Recept 23 november 2022
Mild löksoppa
Matig, mild, mustig. I dag blir det ljuvligt god löksoppa toppad med tärningar av ostgratinerat bröd.
Katarinas Ekeströms fina löksoppa blir extra matig med de knapriga brödtärningarna med ost.
Läs också: Kraschad jordärtskocka med chèvresmör
Löksoppa
Skriv ut
Ingredienser (4 personer)
- 3 gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 lagerblad
- ¼ tsk timjan, eller ett par kvistar
- 1 ½ msk vinäger, gärna sherry
- 7 – 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
- salt
- svartpeppar
- Tillbehör
- 3 – 4 skivor surdegsbröd i tärningar
- 2 dl smakrik riven ost
Gör så här
- Halvera löken, skala och skiva tunt. Finhacka vitlöken. Hetta upp en blandning av smör och olja i en kastrull eller gryta och fräs löken länge på medelvärme.
- Lägg i lagerblad och timjan. Häll på vinägern och låt den koka in i löken. Häll på buljongen och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Under tiden som soppan kokar ska brödet in i ugnen på 175 grader. Den rivna osten strös över så att den smälter och när det är dags att äta lägger var och en gratinerade brödtärningar i tallriken.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.