Recept 22 november 2021
Minestrone med svartkål
Kål är en av våra bästa råvaror och sedan länge älskad i det svenska köket. Här lyfter Ingar Nilsson kålen till nya smakhöjder i en värmande minestronesoppa.
Receptet kommer från boken Kål, som berättar den fascinerande historien om kålen, hur den odlas och tillagas.
Minestronesoppa med svartkål
Skriv ut
Ingredienser (8 personer)
- 250 g svartkål
- 100 g torkade vita bönor
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2–3 skivor bacon
- 3 msk olivolja
- 4 tomater
- 1,8 l vatten
- färsk mejram, timjan eller oregano
- 2 morötter
- 2 selleristjälkar
- små makaroner eller pasta i bitar
- riven svensk långlagrad hårdost
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Låt bönorna ligga i blöt över natten. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla baconet.
- Värm oljan i en soppkastrull och fräs lök, vitlök och bacon tills löken är genomskinlig.
- Skålla tomaterna. Skala, kärna ur och hacka dem fint.
- Lägg tomater och bönor i kastrullen, häll på vattnet och färska kryddor. Sjud under lock i 2 timmar.
- Skala och tärna morötterna. Skiva sellerin tunt. Lägg ner i soppan och koka ytterligare i 8–10 minuter.
- Strimla kålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med pastan. Koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över riven osten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.