Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 februari

Mumsiga minisemlor

Är de små får man ta två. Gäller även semlor. Så här har du bästa receptet på små söta minisemlor.

 Små minisemlor med mycket fluff.
Små minisemlor med mycket fluff. FOTO: Thomas Hjertén LRF Media

Riktig grädde och smör, det är nyckeln till ett lyckat semmelbak.

Läs också: Bästa kladdkakan

Mumsiga minisemlor

Skriv ut

Ingredienser (cirka 40 bullar)

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, rumsvarm
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, mortlad
  • 800 g vetemjöl (motsvarar cirka 13 dl) + extra till utbakning
  • Till pensling:
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • Mandelmassa, köp färdig eller gör egen:
  • 200 g skalad mandel
  • 1 bittermandel
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • Toppa med:
  • florsocker

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Finfördela jästen och blanda med fingervarm mjölk i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl.
  3. Arbeta degen för hand i 20 minuter eller i maskin i 15 minuter.
  4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 60 minuter.
  5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk.
  6. Knåda degen lätt och dela den på mitten. Dela varje halva i 20 bitar (till 40 bullar) och forma till runda bollar.
  7. Låt jäsa på bakplåtsklädda plåtar under bakduk i 30 minuter. 
  8. Mandelmassa: Sätt ugnen på 225 grader. Rosta hälften av mandeln i ugnen i 5 minuter. Mixa den rostade mandeln med resten av mandeln, bittermandel, florsocker, äggvita och vatten i en matberedare.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitten av ugnen, 225 grader, i 8–10 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
  11. Vispa grädden. Dela bullarna och fyll med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen