Recept 11 februari 2021
Mumsiga minisemlor
Är de små får man ta två. Gäller även semlor. Så här har du bästa receptet på små söta minisemlor.
Riktig grädde och smör, det är nyckeln till ett lyckat semmelbak.
Läs också: Bästa kladdkakan
Mumsiga minisemlor
Skriv ut
Ingredienser (cirka 40 bullar)
- 175 g smör, rumsvarmt
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk, rumsvarm
- 2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemumma, mortlad
- 800 g vetemjöl (motsvarar cirka 13 dl) + extra till utbakning
- Till pensling:
- 1 ägg
- Fyllning:
- Mandelmassa, köp färdig eller gör egen:
- 200 g skalad mandel
- 1 bittermandel
- 2 dl florsocker
- 1 äggvita
- 1/2 dl vatten
- 4 dl vispgrädde
- Toppa med:
- florsocker
Gör så här
- Skär smöret i tärningar. Finfördela jästen och blanda med fingervarm mjölk i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl.
- Arbeta degen för hand i 20 minuter eller i maskin i 15 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 60 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk.
- Knåda degen lätt och dela den på mitten. Dela varje halva i 20 bitar (till 40 bullar) och forma till runda bollar.
- Låt jäsa på bakplåtsklädda plåtar under bakduk i 30 minuter.
- Mandelmassa: Sätt ugnen på 225 grader. Rosta hälften av mandeln i ugnen i 5 minuter. Mixa den rostade mandeln med resten av mandeln, bittermandel, florsocker, äggvita och vatten i en matberedare.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitten av ugnen, 225 grader, i 8–10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Vispa grädden. Dela bullarna och fyll med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.