Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 november 2017

Mjölksyrade rödbetor - så gör du

Syrat, mjölksyrat, fermenterat. Det låter kanske som trendord men är egentligen vanliga metoder för att förädla livsmedel. Här delar Katarina Ekeström, bloggare på Land, med sig av ett av sina bästa recept.

 Mjölksyrade rödbetor är välgörande och gott, men kräver en dos tålamod. Foto: Katarina Ekeström
Mjölksyrade rödbetor är välgörande och gott, men kräver en dos tålamod. Foto: Katarina Ekeström

Den här satsen ligger på två kilo och förvaras helst i en tvåliters konserveringsburk av glas, med bygellås och gummiring. En sådan släpper ut koldioxid vilket är att föredrar framför en allt för tät burk, som annars kan spricka av gasbildningen.

Vill du läsa mer om att tillreda mat med bakterier? På bloggen skriver Katarina mer utförligt om ämnet.

 Förvara gärna saltlag i kylen, som du kan fylla på med om nivån sjunker. Foto: Katarina Ekeström
Förvara gärna saltlag i kylen, som du kan fylla på med om nivån sjunker. Foto: Katarina Ekeström

Läs också: Så gör du den trendiga hälsodrycken kombucha

Mjölksyrade rödbetor

Skriv ut

Ingredienser:

  • 1250 g skalade rödbetor
  • 150 g skalad gul lök
  • 600 g rödkål
  • 30 g jodfritt salt, gärna havssalt

Gör så här:

  1. Riv rödbetor och lök grovt i matberedare, eller på ett rivjärn. Strimla kålen mycket fint med hjälp av matberedare. Med en vass kniv och noggrannhet eller med en mandolin kan man göra det för hand.
  2. Blanda rödbetor, lök och kål med salt och låt stå en stund för att saltet ska börja dra ur vätska. Banka blandningen med knytnävarna så att vätska släpper. Jag har en särskild kålstamp av trä att dunka på med.
  3. Fyll blandningen i burken, lite i taget och tryck till med knytnäven mellan varven. All luft ska pressas ur. När burken är full, så när som på tre centimeter högst upp, ska grönsakerna ligga under ytan av vätskan som bankats ur. För att hålla kvar dem där fyller jag en fryspåse med vatten, knyter ihop ordentligt och placerar den högst upp i burken. Se bild ovan.
  4. Sätt på locket och ställ burken på ett fat. Det kommer att bubbla och pysa över i början av processen. Låt burken stå i rumstemperatur i 10 dagar. Kontrollera ofta att vätskan fortfarande täcker. Misstänker jag att nivån sjunkit fyller jag på med saltlag. (Jag har en som står beredd i kylen gjord på 1 matsked jodfritt salt och 1 liter kokt avsvalnat vatten.)
  5. Efter 10 dagar är den första fasen över och mognadsstadiet börjar. Dagar av tålamod för rödbetor tar tid på sig. De behöver minst tre veckor extra i kylen för att stå till sig.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen