Recept 13 november 2018
Mjuk saffranskaka med frisk lingonsmak
En mjuk saffranskaka med toppning som smakar pepparkaka. Servera den gärna med lingongrädde.
Denna mjuka kaka har mycket julsmak. Den är enkel att göra och passar fint till advents- eller luciafikat. Toppingen som blir lite pepparkaksaktig bryter av supergott med lingongrädde till.
Läs också: Pepparkaksrulltårta med färskost- och lingonfyllning
Mjuk saffranskaka
Skriv ut
Ingredienser: (10 bitar)
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 4 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 g saffran
- 3 dl filmjölk
- Topping
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl råsocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk kanel
- Dekoration
- 2 dl florsocker till glasyr
- 1 – 1 ½ msk vatten till glasyr
- lingon
Gör så här:
- Vispa socker och smör pösigt.
- Tillsätt äggen, vispa mellan varje ägg.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Rör ner blandningen i smeten.
- Stöt saffranet med lite socker.
- Tillsätt saffran tillsammans med filmjölk i smeten.
- Häll smeten i smord och bröad form.
- Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter.
- Topping: blanda smör och socker, blanda i vetemjöl och kanel i röran.
- Toppa kakan med bladningen och grädda ytterligare 15 minuter.
- Låt svalna och dekorera med glasyr (blanda florsocker och vatten) och lingon.