Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 november 2018

Mjuk saffranskaka med frisk lingonsmak

En mjuk saffranskaka med toppning som smakar pepparkaka. Servera den gärna med lingongrädde.

 Saffranskakan får extra piff av glasyr och lingon.
Saffranskakan får extra piff av glasyr och lingon. FOTO: Thomas Carlgren

Denna mjuka kaka har mycket julsmak. Den är enkel att göra och passar fint till advents- eller luciafikat. Toppingen som blir lite pepparkaksaktig bryter av supergott med lingongrädde till.

Läs också: Pepparkaksrulltårta med färskost- och lingonfyllning

Mjuk saffranskaka

Skriv ut

Ingredienser: (10 bitar)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl filmjölk
  • Topping
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl råsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kanel
  • Dekoration
  • 2 dl florsocker till glasyr
  • 1 – 1 ½ msk vatten till glasyr
  • lingon

Gör så här:

  1. Vispa socker och smör pösigt.
  2. Tillsätt äggen, vispa mellan varje ägg.
  3. Blanda mjöl och bakpulver.
  4. Rör ner blandningen i smeten.
  5. Stöt saffranet med lite socker.
  6. Tillsätt saffran tillsammans med filmjölk i smeten.
  7. Häll smeten i smord och bröad form.
  8. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter.
  9. Topping: blanda smör och socker, blanda i vetemjöl och kanel i röran.
  10. Toppa kakan med bladningen och grädda ytterligare 15 minuter.
  11. Låt svalna och dekorera med glasyr (blanda florsocker och vatten) och lingon.

Recept: Katarina Carlgren

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen