Mormors småkakor: 7 supergoda klassiker
Bjud släkt och vänner på fika med 7 sorters gammaldags kakor. Små underverk som är lätta att göra och smakar himmelskt.
1. Barnsligt goda stjärnor
40 st
Det här behöver du
Garnering
Så här gör du
1. Arbeta snabbt samman ingredienserna till degen. Platta ut degen och låt den vila i kylskåp i ca 1 tim.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Kavla ut degen drygt 1 mm tjock. Använd ett stjärnmått (pepparkaksform) och ta ut kakor.
4. Pensla kakorna med vispad äggvita och strö pärlsocker på dem. Använd rosa dekorationssocker och/eller vanligt vitt pärlsocker.
5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 7 min.
Läs också: 6 supergoda recept till glöggfesten
2. Underbart smarriga nötformar
70 st
Det här behöver du
Chokladsmet
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Häll det över havregrynen.
2. Vispa strösocker och ägg pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Blanda samman hvregrynen, äggsmeten och mjölblandningen till en jämn smet.
3. Ställ ut småbrödsformar på plåtar. Klicka ner ca 1 tsk i varje form, lägg inte i mera smet då den pöser upp.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade. De ska in i ugnen ytterligare en gång.
5. Chokladtäcke: Blanda smör, strösocker, vispgrädde, kakao och vetemjöl i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca 7 min. Rör om då och då och rör sedan ner mandeln.
6. Klicka lite chokladsmet över kakorna och grädda dem ytterligare 2 min i ugnen.
3. Snökakor med choklad
20 st
Det här behöver du
Gör så här
1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocke. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt det och mjölken i smörblandningen. Degen ska vara lätt kladdig.
4. Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylskåp i några timmar.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 14 min tills ytan krackelerar.
Läs också: 5 snygga sätt att slå in ditt julgodis
4. Knäckiga flarn
50 st
Det här behöver du
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda det med övriga ingredienser till en smet.
3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Använd till exempel en matsked, så går det lättare. Ha gott om utrymme mellan klickarna, för kakorna flyter ut.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 5–6 min. De är klara när de är gyllenbruna.
5. Låt flarnen svalna, gärna på ett galler.
6. Tips! Vill du göra en variant på de vanliga flarnen kan du lägga ihop två och två med chokladsmet emellan. Smält mörk blockchoklad i ett vattenbad och bred den på baksidan av ett flarn och tryck dit ett annat.
5. Farmors syltkakor
40 st
Det här behöver du
Så här gör du
1. Rör smör och socker riktigt krämigt. Tillsätt ägget.
2. Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i smörblandningen. Låt degen vila kallt i ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till tjocka längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en ”kanal” för sylten med pekfingret. Bred på sylten. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
4. Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.
6. Annas ingefärskakor
30 st
Det här behöver du
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop dem med övriga ingredienser.
3. Dela degen i ca 30 bitar och rulla dem till små bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt kallna.
7. Nötkakor med syrlig citron
20 st
Det här behöver du
Garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka nötterna grovt, lättast gör du det i en matberedare. Tillsätt mandelmassan i bitar, äggvitan och citronskalet. Mixa allt till en massa i matberedaren eller för hand.
3. Rulla degen till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåts-papper. Tryck till dem lätt med ett finger.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.
5. Pudra dem med florsocker vid serveringen.
Läs också: Laga läckra lyxnougaten – så här gör du!