Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 22 april 2017

Mormors småkakor: 7 supergoda klassiker

Bjud släkt och vänner på fika med 7 sorters gammaldags kakor. Små underverk som är lätta att göra och smakar himmelskt.

Bild 1/4 FOTO: Thomas Hjertén
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Barnsligt goda stjärnor

Julstjarnor-jpg
Söta stjärnor som pryds med rosa eller vitt pärlsocker. Vill man variera formen på kakorna kan man göra hjärtan.

40 st

Det här behöver du

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • Garnering

    • 1 äggvita
    • 1 dl pärlsocker
    • Så här gör du

      1. Arbeta snabbt samman ingredienserna till degen. Platta ut degen och låt den vila i kylskåp i ca 1 tim.

      2. Sätt ugnen på 175 grader.

      3. Kavla ut degen drygt 1 mm tjock. Använd ett stjärnmått (pepparkaksform) och ta ut kakor.

      4. Pensla kakorna med vispad äggvita och strö pärlsocker på dem. Använd rosa dekorationssocker och/eller vanligt vitt pärlsocker.

      5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 7 min.

      2. Underbart smarriga nötformar

      Snorkakor03a
      Lättbakade, goda kakor med nötig chokladsmet på toppen.

      70 st

      Det här behöver du

      • 200 g smör
      • 1 1/2 dl havregryn
      • 1 1/2 dl strösocker
      • 1 ägg
      • 2 1/2 dl vetemjöl
      • 2 tsk bakpulver
      • Chokladsmet

        • 125 g smör
        • 1 1/2 strösocker
        • 4 msk vispgrädde
        • 1 msk kakao
        • 3/4 msk vetemjöl
        • 75 g hackad mandel
        • Gör så här:

          1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Häll det över havregrynen.

          2. Vispa strösocker och ägg pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Blanda samman hvregrynen, äggsmeten och mjölblandningen till en jämn smet.

          3. Ställ ut småbrödsformar på plåtar. Klicka ner ca 1 tsk i varje form, lägg inte i mera smet då den pöser upp.

          4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade. De ska in i ugnen ytterligare en gång.

          5. Chokladtäcke: Blanda smör, strösocker, vispgrädde, kakao och vetemjöl i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca 7 min. Rör om då och då och rör sedan ner mandeln.

          6. Klicka lite chokladsmet över kakorna och grädda dem ytterligare 2 min i ugnen.

          3. Snökakor med choklad

          Snorkakor-jpg
          Mustig chokladsmak gör kakorna till en favorit. Florsocker ger en snöig yta.

          20 st

          Det här behöver du

          • 100 g mörk choklad
          • 60 g smör, rumsvarmt
          • 1 1/2 dl farinsocker
          • 1 ägg
          • 1/2 tsk vaniljsocker
          • 1/2 tsk mald kardemumma
          • 2 dl vetemjöl
          • 3 msk kakao
          • 1 tsk bakpulver
          • 1 nypa salt
          • 1/4 dl mjölk
          • Garnering
          • strösocker
          • florsocker
          • Gör så här

            1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna något.

            2. Vispa smör och farinsocke. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.

            3. Rör ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt det och mjölken i smörblandningen. Degen ska vara lätt kladdig.

            4. Forma degen till en rulle, plasta  in den och låt den vila i kylskåp i några timmar.

            5. Sätt ugnen på 175 grader.

            6. Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.

            7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 14 min tills ytan krackelerar.

            4. Knäckiga flarn

            Snorkakor05c-jpg
            Spröda flarn med knäcksmak är goda. En variant på dem är att breda smält blockchoklad mellan två flarn.

            50 st

            Det här behöver du

            • 150 g smör
            • 2 dl strösocker
            • 1/2 dl grädde
            • 1/2 dl sirap
            • 2 dl havregryn
            • 2 dl vetemjöl
            • 1/2 tsk bakpulver
            • 1 tsk vaniljsocker
            • Gör så här

              1. Sätt ugnen på 200 grader.

              2. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda det med övriga ingredienser till en smet.

              3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Använd till exempel en matsked, så går det lättare. Ha gott om utrymme mellan klickarna, för kakorna flyter ut.

              4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 5–6 min. De är klara när de är gyllenbruna.

              5. Låt flarnen svalna, gärna på ett galler.

              6. Tips! Vill du göra en variant på de vanliga flarnen kan du lägga ihop två och två med chokladsmet emellan. Smält mörk blockchoklad i ett vattenbad och bred den på baksidan av ett flarn och tryck dit ett annat.

              5. Farmors syltkakor

              Snorkakor07a
              Klassiska syltkakor som för tankarna till farmors läckra kakfat.

              40 st

              Det här behöver du

              • 125 g smör, rumsvarmt
              • 1 dl strösocker
              • 1 ägg
              • 3 dl vetemjöl
              • 1/2 tsk bakpulver
              • ca 1/2 dl hallonsylt
              • Så här gör du

                1. Rör smör och socker riktigt krämigt. Tillsätt ägget.

                2. Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i smörblandningen. Låt degen vila kallt i ca 30 min.

                3. Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till tjocka längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en ”kanal” för sylten med pekfingret. Bred på sylten. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 10 min.

                4. Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.

                6. Annas ingefärskakor

                Snorkakor06a-jpg
                Knapriga kakor som smakar gott av ingefära.

                30 st

                Det här behöver du

                • 2 1/2 dl vetemjöl
                • 2 tsk vaniljsocker
                • 1 tsk mald ingefära
                • 1 tsk bakpulver
                • 100 g smör, rumsvarmt
                • 1 dl strösocker
                • 1 msk ljus sirap
                • Gör så här

                  1. Sätt ugnen på 175 grader.

                  2. Blanda de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop dem med övriga ingredienser.

                  3. Dela degen i ca 30 bitar och rulla dem till små bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

                  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt kallna.

                  7. Nötkakor med syrlig citron

                  Snorkakor04b-jpg
                  Läckra segmjuka kakor som passar alla som älskar nötter.

                  20 st

                  Det här behöver du

                  • 1 dl hasselnötter
                  • 250 g mandelmassa
                  • 1 äggvita
                  • 1 citron, rivet skal
                  • Garnering

                    • florsocker
                    • Gör så här

                      1. Sätt ugnen på 200 grader.

                      2. Hacka nötterna grovt, lättast gör du det i en matberedare. Tillsätt mandelmassan i bitar, äggvitan och citronskalet. Mixa allt till en massa i matberedaren eller för hand.

                      3. Rulla degen till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåts-papper. Tryck till dem lätt med ett finger.

                      4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.

                      5. Pudra dem med florsocker vid serveringen.

                      Relaterade artiklar

                      Läs mer om

                      Lands Nyhetsbrev

                      Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

                      Missa inga nyheter
                      Gratis

                      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


                      Läs fler artiklar från Land.se

                      Till toppen