Recept 17 september 2021
Morotsrulltårta med citronkräm
Gillar du morotskaka kommer du älska denna rulltårta. Baka till helgen!
Detta magiskt goda recept kommer från Lina Wallentinssons bok Baka med grönsaker.
Läs också: Plommonmarmelad med vinbär – enkelt recept
Morotsrulltårta med citronkräm
Skriv ut
Ingredienser (12 bitar)
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 dl rapsolja
- 2 dl finrivna morötter
- strösocker att stjälpa upp kakan på
- Fyllning
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 1 krm vaniljpulver
- 200 g färskost
- rivet skal av 1 citron
- 1 msk färskpressad citronjuice
- färsk mynta
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner blandningen i äggvispet och rör försiktigt ihop med en slickepott. Tillsätt olja och morot och blanda ihop till en slät smet.
- Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills den är klar.
- Strö lite socker över ett bakplåtspapper.
- Ta ut kakan ur ugnen. Vänd den upp och ner över det sockrade bakplåtspappret. Lossa försiktigt om kakan sitter fast i pappret. Låt svalna helt.
- Fyllning: Vispa smöret med elvisp i ett par minuter. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa i ytterligare 1 minut.
- Blanda i färskost, citronskal och -juice och vispa ihop till en fluffig kräm.
- Bred fyllningen över kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Förvara tårtan i kylen. Ta fram en halvtimme före servering och skär i bitar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.