Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 28 augusti 2017

Moussaka för hela familjen

En mustig gratäng med nyskördade ingredienser, finns det något bättre? Den här familjefavoriten är enkel att göra, även om varje moment kräver sin tid. Men, det är värt det!

 Foto: Katarina Ekeström
Foto: Katarina Ekeström

Det här receptet kommer från Lands Katarina Ekeström, som driver bloggen Skog till bord.

Läs också: Laga mat med aubergine – bra recept i skördetider

Moussaka

Skriv ut

Ingredienser:

  • 400 g köttfärs, lamm, vilt eller annan, gärna eko
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • ett par stjälkar selleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • oregano, repade blad eller 2 tsk torkad
  • salt
  • peppar
  • 500 g färska, skurna tomater eller 1 burk krossade
  • 1 medelstor aubergine eller motsvarande mängd mindre
  • 6 potatisar
  • BECHAMELSÅS:
  • 2 msk smör
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • 4 ½ dl mjölk
  • 1 dl färskriven ost

Gör så här:

  1. Köttfärssåsen först. Stek färsen och ställ åt sidan. Ansa och skär fint lök, vitlök, morot och selleri. Stek länge på rätt låg värme. Grönsakerna ska inte brynas hårt bara bli mjukt glansiga.
  2. Lägg kött och lättbrynta grönsaker i en gryta tillsammans med tomatpuré, vinäger, oregano, salt och peppar. Rör i tomater och låt puttra under lock minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen tunt, lägg på plåt, pensla med olja, salta lätt och ställ in i ugnen 10 min. Skiva potatisen tunt.
  4. Koka ihop din bechamel. Smält smöret innan du häller i mjöl och vispar ihop noga. Vispa i mjölken och fortsätt vispa ett par minuter tills såsen tjocknar. Rör i osten.
  5. Plocka fram en ugnsform och varva köttfärssås, potatis och aubergine. Häll bechamelsåsen överst och sätt in i ugnen cirka 30 min, tills potatisen är mjuk.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen