Recept 28 augusti 2017
Moussaka för hela familjen
En mustig gratäng med nyskördade ingredienser, finns det något bättre? Den här familjefavoriten är enkel att göra, även om varje moment kräver sin tid. Men, det är värt det!
Det här receptet kommer från Lands Katarina Ekeström, som driver bloggen Skog till bord.
Läs också: Laga mat med aubergine – bra recept i skördetider
Moussaka
Skriv ut
Ingredienser:
- 400 g köttfärs, lamm, vilt eller annan, gärna eko
- 1 stor gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 morot
- ett par stjälkar selleri
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger
- oregano, repade blad eller 2 tsk torkad
- salt
- peppar
- 500 g färska, skurna tomater eller 1 burk krossade
- 1 medelstor aubergine eller motsvarande mängd mindre
- 6 potatisar
- BECHAMELSÅS:
- 2 msk smör
- 2 ½ msk vetemjöl
- 4 ½ dl mjölk
- 1 dl färskriven ost
Gör så här:
- Köttfärssåsen först. Stek färsen och ställ åt sidan. Ansa och skär fint lök, vitlök, morot och selleri. Stek länge på rätt låg värme. Grönsakerna ska inte brynas hårt bara bli mjukt glansiga.
- Lägg kött och lättbrynta grönsaker i en gryta tillsammans med tomatpuré, vinäger, oregano, salt och peppar. Rör i tomater och låt puttra under lock minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen tunt, lägg på plåt, pensla med olja, salta lätt och ställ in i ugnen 10 min. Skiva potatisen tunt.
- Koka ihop din bechamel. Smält smöret innan du häller i mjöl och vispar ihop noga. Vispa i mjölken och fortsätt vispa ett par minuter tills såsen tjocknar. Rör i osten.
- Plocka fram en ugnsform och varva köttfärssås, potatis och aubergine. Häll bechamelsåsen överst och sätt in i ugnen cirka 30 min, tills potatisen är mjuk.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.