Mums från skogen: Kantarellpytt med gulbetspesto – så vilt och gott!
Så lyxig och ändå så enkel. Den här kanterellpytten kan bli sommarens favoriträtt. Pricken över i – gulbetspesto!
Detta är en lyxig skogspytt som serveras med en annorlunda pesto på betor. Den funkar bra som ensamrätt tillsammans med ägg eller som tillbehör till höstens viltkött, stekt kyckling eller grillad lax.
Lands matskribent Caroline Hofberg står för receptet.
Kantarellpytt med gulbetspesto
Det här behöver du
4 portioner
1 liter färska kantareller
6 potatisar, 500 g
1 squash
1 liten rödlök
3 dl strimlad purjolök
smör
3 msk repade timjanblad
2 förpackningar blandade bönor à 190 g eller 1 burk kidneybönor, 400 g
salt
nymald peppar
Till servering
gulbetspesto
stekt eller kokt ägg
Så här gör du
1. Ansa och dela kantarellerna i bitar. Skala och skär potatisen i tärningar. Skölj potatistärningarna och låt dem rinna av. Skär squashen i tärningar och hacka rödlöken.
2. Lägg svampen i en torr stekpanna och fräs tills vätskan koka bort.
3. Tillsätt smör och potatis. Stek tills potatisen är genomstekt och pytten har fin färg, cirka 15 minuter.
4. Blanda i squash och lök efter halva stektiden. Vänd ner timjan och bönor och smaka av med salt och peppar. Servera pytten med pesto och ägg.
Gulbetspesto
Det här behöver du
4 portioner
150 g kokta, skalade gulbetor
50 g valnötter
1 hackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl riven prästost
1 msk pressad citron
1 dl kallpressad rapsolja
salt
nymald peppar
Så här gör du
1. Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.