Munk-semla – är detta den godaste semlan?
Älskar du munkar och är galen i semlor? Då bara måste du prova Sveriges kanske godaste semla – munk-semlan. Upplev det bästa av två världar!
Bagaren Karin Kahm har tagit semlan till helt nya höjder. Hennes vansinnigt goda munk-semla är en perfekt smakkombination av två redan underbara bakverk.
– Jag älskar semlor och jag älskar munkar så jag provade att göra en kombi, säger Karin Kahm, som arbetar med att baka bröd och bakverk på Byfiket i Stockholm.
Frys innan jäsning
Karin tipsar om att det går utmärkt att frysa bullarna innan jäsning.
– Då är en nybakad munk-semla aldrig långt bort. Ta fram så många bullar du vill ha och tina i rumstemperatur i ett par timmar innan du färdigställer munk-semlorna, säger hon.
Här bjuder hon på sitt magiska recept som ger cirka 25 bullar à 50 gram.
Läs också: Världens godaste våffelsemla
Tips! Vill du inte fritera bullarna går det bra att baka dem i ung också, tipsar Karin. 200 grader i 6–7 minuter blir lagom.
Byfikets munk-semla(Cirka 25 bullar)
Ingredienser – fördegen
- 50 gram jäst
- 4 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde (kan ersättas med mjölk)
- 15 gram socker
- 500 gram vetemjöl special eller manitoba cream, extra fin mjölsort från Skåne
Gör så här – fördegen
- Värm gräddmjölken till 37 grader.
- Lös upp jästen i bunken med lite av gräddmjölken.
- Tillsätt resten av gräddmjölken, socker samt mjölet.
- Blanda i 5 minuter, plasta och låt jäsa 30 minuter.
Ingredienser steg 2 – hela fördegen
- 300 gram vetemjöl special
- 120 gram socker
- 5 gram salt
- 12 g nymortlad kardemumma
- 1 st ägg
- 150 gram smör (rumstempererat)
Gör så här – hela fördegen
- Lägg socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl i bunken med fördegen och blanda på låg hastighet 5 minuter.
- Det blir en stabbig deg men det ordnar upp sig när smöret kommer i.
- Öka hastigheten och tillsätt det rumstemperarade smöret lite i taget.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar 30–45 minuter beroende på temperaturen i rummet.
- Dela degen i 4 remsor, och dela varje remsa i 6 delar. Baka ut dem till fina släta bullar. Låt jäsa täckta med bakduk eller plastfilm till dubbel storlek ca 30- 40 minuter.
Ingredienser – semmelfyllning
- 300 g mandelmassa
- 0,5 dl mjölk
- 0,5 dl rostad hackad mandel (kan uteslutas)
- 2,5 dl vispgrädde
Gör så här – semmelfyllningen
- Under tiden bullarna jäser så förbered semmelfyllninge. Riv mandelmassan och blanda med mjölk.
- Tillsätt rostad mandel för extra crunch.
- Vispa grädden fluffig och vänd ihop med mandelmassan.
- Häll upp i spritspåse med en slät tyll.
Ingredienser – fritering
- 5 dl matolja
- 1 dl socker
- 2 tsk nymortlad kardemumma
Gör så här – friteringen
- Hetta upp oljan till 170 grader.
- Fritera bullarna i omgångar i 2 minuter på varje sida, tills de fått gyllenbrun färg.
- Ta upp dem med hålslev och lägg på hushållspapper.
- Blanda socker och kardemumma.
- Vänd de friterade bullarna i blandningen. Låt dem svalna en aning.
Gör så här – hela semlan:
- Skär ett litet snitt i kanten på semlorna.
- Spritsa fyllningen i munkarna.