Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 november 2017

Mustig älggryta med porter

Vild, värmande och vansinnigt god. Den här mustiga älggrytan med porter är något av det härligaste du kan laga i höst.

 Älgkött eller högrev av nöt är bäst till den här smakrika grytan med porter.
Älgkött eller högrev av nöt är bäst till den här smakrika grytan med porter. FOTO: Ove Lindfros, Istock

Har du älgkött i frysen? Grattis! Men det fungerar också bra med högrev av nöt, tipsar Lands matskribent Caroline Hofberg som har gjort receptet.

Läs också: Älskad husmanskost: Så gör du underbart god kalops

Älggryta med porter

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 1 kg benfria grytbitar av älg
  • smör
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri, 200 g
  • 10 stötta enbär
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 1 flaska porter, 50 cl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • hackad persilja
  • Till servering
  • extra rönnbärsgelé
  • saltgurka
  • potatismos eller kokt potatis

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, 3x3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar.
  2. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Skala och skiva löken. Skala rotfrukterna och skär i grova bitar.
  4. Mjukstek löken i smör i en gryta. Blanda i kött och kryddor. Rör i mjölet. Häll på porter, vatten och fond.
  5. Koka sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/4–1 1/2 timme.
  6. Blanda i rotfrukterna efter halva koktiden. Blanda i gelé mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja.

Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen