Boeuf Bourguignon 2.0 – Håkan Larssons mustiga recept
Håkan Larsson använder den klassiska köttgrytan boeuf bourguignon som utgångspunkt, men presenterar några av smakerna annorlunda. Fantastiskt gott! Håkan Larsson tipsar också om bästa vinet till.
Boeuf bourguignon eller burgundisk köttgryta, är en mustig fransk köttgryta med rik smak av rödvin, bacon, vitlök, och champinjoner. Här i en liten annorlunda variant som gör grytan ännu godare.
Håkan tipsar!
Passa på att göra en stor sats på en gång så räcker maten till flera mål. Och som alla grytor blir den bara godare av att stå till sig ett par dagar.
Bästa vinet till
Burgundisk gryta kräver väl burgundiskt vin? Nja, jag tycker nog att något från Rhônedalen passar bättre, med mer kraft och kryddighet under korken.
Ekologiska Mas Louise (6470), 99 kronor, är ett bra allroundvin som gör sig utmärkt här.
Santa Duc Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes (73018), 119 kronor passar också perfekt.
Alkoholfritt: Mariestads Alkoholfri (1952), 11.50 kronor/33 cl. Läs också: Underbart recept på kantarellpaj med brie – som kan lagas i förväg!
Boeuf bourguignon 2.0
Ingredienser (6–8 personer):
- 1 kilo benfritt nötkött, gärna högrev
- 2 msk + 2 msk smör till stekning
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 3 msk vetemjöl
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 1/2 tsk timjan
- 1 lagerblad
- 3–4 dl rött vin
- 4–5 dl köttbuljong
- 20–25 steklökar
- Servering
- 150–200 g rökt sidfläsk i bit
- 20–25 små färska champinjoner
- 2 msk smör till stekning
- kokt/pressad potatis
Gör så här:
- Putsa och skär köttet i 2–3 cm stora kuber. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lyft efterhand över i en gryta.
- Krydda med salt och peppar, pudra över mjölet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, timjan och lagerblad. Häll på vin och buljong så det precis täcker. Blanda väl och koka sakta 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.
- Skala steklökarna och bryn i smör. Tillsätt i grytan efter cirka 1 timme.
- Servering: Skär fläsket i 2 cm stora kuber. Bryn dem hastigt med champinjonerna i smör. Trä upp fläsk och svamp på spett. Servera grytan, gärna i djupa tallrikar, med spetten på tallriksbrämet med kokt eller pressad potatis.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.