Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 november 2018

Boeuf Bourguignon 2.0 – Håkan Larssons mustiga recept

Håkan Larsson använder den klassiska köttgrytan boeuf bourguignon som utgångspunkt, men presenterar några av smakerna annorlunda. Fantastiskt gott! Håkan Larsson tipsar också om bästa vinet till.

 Håkan Larsson tipsar om höstens godaste gryta, boeuf bourguignon med ny twist. Rätt rött vin till lyfter anrättningen ytterligare.
Håkan Larsson tipsar om höstens godaste gryta, boeuf bourguignon med ny twist. Rätt rött vin till lyfter anrättningen ytterligare. FOTO: Håkan Larsson

Boeuf bourguignon eller burgundisk köttgryta, är en mustig fransk köttgryta med rik smak av rödvin, bacon, vitlök, och champinjoner. Här i en liten annorlunda variant som gör grytan ännu godare.

Håkan tipsar!

Passa på att göra en stor sats på en gång så räcker maten till flera mål. Och som alla grytor blir den bara godare av att stå till sig ett par dagar.

Bästa vinet till

Burgundisk gryta kräver väl burgundiskt vin? Nja, jag tycker nog att något från Rhônedalen passar bättre, med mer kraft och kryddighet under korken.

Ekologiska Mas Louise (6470), 99 kronor, är ett bra allroundvin som gör sig utmärkt här.

Santa Duc Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes (73018), 119 kronor passar också perfekt.

Alkoholfritt: Mariestads Alkoholfri (1952), 11.50 kronor/33 cl. Läs också: Underbart recept på kantarellpaj med brie – som kan lagas i förväg!

Boeuf bourguignon 2.0

Skriv ut

Ingredienser (6–8 personer):

  • 1 kilo benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk + 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3–4 dl rött vin
  • 4–5 dl köttbuljong
  • 20–25 steklökar
  • Servering
  • 150–200 g rökt sidfläsk i bit
  • 20–25 små färska champinjoner
  • 2 msk smör till stekning
  • kokt/pressad potatis

Gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i 2–3 cm stora kuber. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lyft efterhand över i en gryta.
  2. Krydda med salt och peppar, pudra över mjölet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, timjan och lagerblad. Häll på vin och buljong så det precis täcker. Blanda väl och koka sakta 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.
  3. Skala steklökarna och bryn i smör. Tillsätt i grytan efter cirka 1 timme.
  4. Servering: Skär fläsket i 2 cm stora kuber. Bryn dem hastigt med champinjonerna i smör. Trä upp fläsk och svamp på spett. Servera grytan, gärna i djupa tallrikar, med spetten på tallriksbrämet med kokt eller pressad potatis.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen