Recept 16 oktober 2018
Mustig kålsoppa
Kålen blir lyxigt god i en härligt het och hälsosam grönsakssoppa.
En varm, mustig grönsakssoppa fylld av vitaminer är precis vad man behöver så här års.
Servera den gärna med ett färskt bröd.
Läs också: Soppa pronto – smarrig vardagsmiddag på en kvart
Mustig kålsoppa
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 300 g vitkål
- 2 morötter
- 1 bit rotselleri, 100 g
- 1 bit kålrot, 100 g
- olivolja
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk stötta kumminfrön
- 2 tsk timjan
- 2 msk tomatpuré
- 1 1/2 liter vatten
- 3 tärningar grönsaksbuljong
- 2 fasta potatisar
- 1 burk kidneybönor, 400 g
- 1 1/2 msk pressad citron
- 3 krm tabasco
- salt
- hackad persilja
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Skär kål och rotfrukter i mindre bitar.
- Mjukstek löken i olivolja. Låt vitlök, kål och rotfrukter fräsa med en stund.
- Rör ner kryddorna. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljong. Koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 30 minuter.
- Skala och tärna potatisen. Tillsätt den efter halva koktiden.
- Skölj bönorna och blanda i. Smaka av med citronsaft, tabasco och salt. Strö över hackad persilja.